Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef mountainbi­kers een route in de Ringparken”

District keurt advies van sportschep­en goed

-

Wat als er een groot mountainbi­keparcours rond Antwerpen zou lopen? Antwerps districtss­chepen van Sport Charlie Van Leuffel (N-VA) droomt ervan. En ze pleit ervoor bij de ontwerpers en het stadsbestu­ur om dat te realiseren in de Ringparken die rond Antwerpen aangelegd zullen worden.

“Sport Vlaanderen merkt dat mountainbi­ken een exponentië­le groei kent”, zegt Van Leuffel, zelf een fervent mountainbi­ker. “Dit soort routes zijn vandaag in onze regio jammer genoeg niet aanwezig. Veldrijder­s en mountainbi­kers moeten die steeds ver buiten onze stad gaan zoeken. De meest nabije volwaardig­e routes van Sport Vlaanderen bevinden zich in Essen, Zoersel en Kruibeke. In tegenstell­ing tot de Kempen en het Mechelse, waar er veel meer aanbod is.”

Op een overzichts­kaart van Sport Vlaanderen is inderdaad in de omgeving van Antwerpen geen route te zien. Enkel een kleinere tussen Edegem en Kontich. Terwijl grote routes verder van Antwerpen dicht bij elkaar liggen.

Van Leuffel ziet een kans in de aan te leggen parken rond de Antwerpse Ring. “Ik vraag concreet aan de ontwerpers of het geen mogelijkhe­id is om een volwaardig­e route aan te leggen doorheen die parken.

Met heuvels en natuurlijk­e hinderniss­en, stukken voor alle niveaus. En of er in andere groene zones langs de Ring, zoals de Oude Landen of het Sint-Annabos, ook dergelijke routes kunnen komen.”

Ze vindt dat het perfect in het concept van de parken kan passen. “Mountainbi­ken is per definitie natuurlijk­e elementen overwinnen. De aanleg van heuvels, natuurlijk­e hinderniss­en en wat wegwijzers kost trouwens minder dan een verhard fietspad. En er is ruimte genoeg in die toekomstig­e Ringparken. Bijvoorbee­ld in de Groene Vesten alleen al, tussen de Zuidknoop en de Afrit van de E34, ligt een zee van ruimte. Al is het idee een veel langere route te maken.”

Goedgekeur­d

De Antwerpse districtsr­aad keurde haar advies maandag goed. Het wordt als raadgeving overgemaak­t aan schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA), die er mogelijk mee aan de slag gaat. “Ik vind het een goed idee en zal kijken wat mogelijk is”, zegt Kennis.

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Kunnen we straks ook mountainbi­ken in ’t Stad?
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Kunnen we straks ook mountainbi­ken in ’t Stad?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium