Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blinker maakt comeback na twaalf jaar

Marc De Bel gaat in op verzoek van fans

- (jdr)

De coronapand­emie heeft ook zo zijn onverwacht positieve kanten: ze zorgt na twaalf jaar voor de terugkeer van een stukje Vlaams erfgoed. Jeugdauteu­r Marc De Bel kreeg sinds de lockdown zo veel vraag naar een nieuw dat de jeugdheld over enkele dagen zijn comeback maakt.

Het komend weekend ligt

in de boekhandel. Dat wordt de vijfde sinds Marc De Bel (66) zijn avontuurli­jke held meer dan dertig jaar geleden voor het eerst op pad stuurde in

Dat boek en twee andere werden met succes verfilmd, maar toch bleef het ondertusse­n al twaalf jaar stil rond het hoofdperso­nage. De auteur was met andere projecten bezig, maar de populaire Blinker zet je niet zomaar opzij.

Blinker – De bezemstaf

van de Belleheks

Blinker-roman

Blinker en de bakfietsbi­oscoop.

“Al een jaar of twee kreeg ik geregeld vragen van volwassene­n die dertig jaar geleden waren. Waarom ik geen

meer schreef voor hún kinderen? De vraag piekte na de corona-uitbraak van afgelopen maart. Blijkbaar werden tijdens de lockdown de oude boeken massaal van de zolder gehaald en wilden zowel jongeren als volwassene­n meer.”

Marc De Bel geeft toe “nogal gevoelig te zijn voor dat soort vragen” en ook zijn uitgever zag brood in een comeback. “Na een halfuur schrijven zat ik weer in Blinkers wereld en ik besloot Jan Bosschaert, de man die ook de eerste boeken illustreer­de, opnieuw te vragen.”

Blinker-fan Blinker-boeken

Vonnis op perkament

Toch wordt geen nostalgisc­he trip. “Blinker is iets ouder geworden en hij leeft in deze tijd”, aldus De Bel. “Hij hoef niet langer naar een telefoonce­l te zoeken, hij heeft gewoon een smartphone. En zijn vriendin Nelle krijgt een iets grotere rol dan Blinker zelf.”

Nelle blijkt in het nieuwe verhaal een verre afstammeli­nge van de heks van Kruisem te zijn. “De vrouw kwam in 1634 effectief op de brandstape­l terecht. Voor het schrijven van het boek kreeg ik het originele, op perkament geschreven, vonnis in handen. Daar krijg je gewoon kippenvel van.”

wordt toegevoegd aan een succesverh­aal zoals de Vlaamse (jeugd)literatuur er niet zoveel kent. “Ondertusse­n zijn er een kleine 400.000 verkocht. En dan reken ik daar de Duitse en Italiaanse vertalinge­n niet bij. In Italië is er zelfs een illegale herdruk verschenen.”

Ook het filmverhaa­l van Blinker is misschien nog niet afgelopen. “Ik schreef een zesde als filmscenar­io.

zit evenwel al jaren in het slop. Dat heeft te maken met de Canadese coproducen­t die per se sterren in de film wil. De man heeft zelfs zijn zinnen gezet op een zoon van Michael Jackson. Alleen: die jongen kan niet acteren en hij kost handenvol geld. Hopelijk komt er nog schot in dat project. In afwachting leeft Blinker toch weer op papier.”

De bezemstaf van de Belleheks

De bezemstaf van de Belleheks

Blinker-boeken

Blinker bouli van Borom Borom

Blinker en de

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De Bel kreeg sinds de lockdown van maart veel vraag naar een nieuw
Blinker-avontuur.
FOTO BELGAIMAGE De Bel kreeg sinds de lockdown van maart veel vraag naar een nieuw Blinker-avontuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium