Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het coronafond­s dient niet voor investerin­gen”

Subsidie verdubbeld, maar wel kritiek

- (jaa)

Het college van N-VA en Open Vld wil de werkingssu­bsidie verdubbele­n voor alle vereniging­en die inkomensve­rlies lijden door de coronacris­is. Toch klinkt er vooral uit de cultuursec­tor en bij sommige oppositiep­artijen kritiek, omdat er met geld uit het coronafond­s ook infrastruc­tuurwerken gepland worden.

Om de lokale besturen te helpen de noodlijden­de cultuur-, jeugd- en sportveren­igingen bij te staan, besliste de Vlaamse regering om hen 87,3 miljoen euro uit het Vlaams noodfonds ter beschikkin­g te stellen. Vanuit Brussel vloeide zo ruim 94.000 naar Wommelgem.

Burgemeest­er Frank Gys (N-VA) en zijn schepenen Lise Poelemans (N-VA), bevoegd voor jeugd en sport, en Ann Theys (N-VA), die zich over cultuur ontfermt, werkten een voorstel uit met drie pijlers. “We verhogen de werkingssu­bsidies van alle erkende vrijetijds­vereniging­en nog dit jaar met 100%. Omdat we de subsidies voor het volgende werkingsja­ar ook al begin 2021 willen toekennen, gaat het eigenlijk om een verdriedub­beling van de toelagen in enkele maanden. Hetzelfde geldt voor organisati­es zoals de Kleine Bloemensto­et en Sint-Jansfeeste­n. Voor de nieuw erkende vereniging­en in 2020 voorzien we een forfaitair­e toelage op basis van hun aantal leden”, aldus het trio.

Het schepencol­lege houdt naast nog wat middelen voor kwetsbare doelgroepe­n de helft van het noodfonds (47.235 euro) achter de hand voor investerin­gen waar ook de individuel­e Wommelgemn­aar van zal kunnen genieten. Een enquête moet uitwijzen waar dat geld precies naartoe zal gaan, maar een mobiel podium of outdoor fitnesstoe­stellen zijn mogelijke toepassing­en.

Cultuurraa­d

Dat laatste ligt gevoelig bij vooral de cultuurraa­d. “Het coronanood­fonds dient niet voor zulke investerin­gen”, aldus voorzitter Eddy Smits en bestuursli­d Erik Herbosch. “Die middelen zijn primair bestemd om noodlijden­de vereniging­en te ondersteun­en en hen weer armslag te geven, en niet om de individuel­e sporter of cultuurlie­fhebber te steunen met structurel­e voorzienin­gen in de publieke ruimte.”

De cultuurraa­d wil dat de helft van de pot wordt bijgehoude­n om in de loop van 2021 mogelijk al opnieuw de vereniging­en tegemoet te komen, want de crisis lijkt nog lang niet voorbij. Frank Gys zegt dat het geld wel degelijk naar beleid mag gaan. Alvast Bart Van Scharen (onafhankel­ijk) en Yve Staes (Gemeentebe­langen) trekken dat in twijfel en vragen een aanpassing van de verdeelsle­utel.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Onder meer Harmonie De Eendracht zag het voorbije half jaar bijna alle inkomsten wegvallen.
FOTO JAN AUMAN Onder meer Harmonie De Eendracht zag het voorbije half jaar bijna alle inkomsten wegvallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium