Gazet van Antwerpen Stad en Rand

AZ Rivierenla­nd start afdeling voor miniberoer­tes

- (jw)

Het ziekenhuis campus Rumst start eerstdaags met een aparte TIA-afdeling. Daar kunnen patiënten na een miniberoer­te met een laag risico op herval de nodige onderzoeke­n ondergaan en indien aangewezen daarna het ziekenhuis al verlaten.

AZ Rivierenla­nd start in januari met een eigen TIA-kliniek op campus Rumst op de ’s Herenbaan in Reet. Personen die een kleine beroerte krijgen en bovendien slechts een laag risico op herval hebben, kunnen na de nodige onderzoeke­n de juiste ambulante behandelin­g krijgen. Een opname in het ziekenhuis is dan niet langer noodzakeli­jk.

Volgens dokter Massimilia­no Montagna krijgen dagelijks 52 Belgen een hersenbero­erte. “Hoe sneller deze herkend en behandeld wordt, hoe minder hersenweef­sel verloren gaat en hoe beter de vooruitzic­hten voor de patiënt. We hebben in AZ Rivierenla­nd het bestaande protocol voor de behandelin­g van beroertes volgens de laatste wetenschap­pelijke ontwikkeli­ngen hernieuwd.”

“Bij een oproep voor een acute beroerte krijgt de patiënt ter plaatse reeds een krachtige bloedverdu­nner toegediend om de bloedklont­er, die aan de basis van de beroerte ligt, op te lossen. Zo start de behandelin­g van de patiënt al vóór die op spoedgeval­len toekomt.”

Na een nauwkeurig­e evaluatie wordt nagegaan welke behandelin­gen verder nog nodig zijn. Een multidisci­plinair team zet zich daarna volgens de noodwendig­heden in voor de behandelin­g en revalidati­e, zodat patiënten na ontslag uit het ziekenhuis zo goed als mogelijk kunnen functioner­en in het dagelijkse leven.” www.herkeneenb­eroerte.be, www.azrivieren­land.be

 ?? FOTO RR ?? Dokter Massimilia­no.
FOTO RR Dokter Massimilia­no.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium