Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlands­e acteur Frank Lammers haalt veel voldoening uit producties die hij in ons land maakt

-

Een belofte waar we Frank Lammers (48) graag aan houden: in de toekomst krijgen we opnieuw veel meer Ferry Bouman te zien. In een filmpreque­l op Netflix én een derde tv-seizoen van Undercover. Maar eerst is er nog het restant van seizoen twee. “Of dit de rol van mijn leven is? Ik mag hopen van niet. Wat zou ik anders de komende decennia nog moeten doen?”, lacht de Nederlands­e acteur.

We zouden elkaar woensdagav­ond via Zoom spreken. Frank Lammers verbleef de voorbije week immers in Brussel voor de opnames van Undercover 3. Maar de opnames van een Turkse bruiloft konden donderdag door de huidige coronasitu­atie niet doorgaan. En dus bellen we de Nederlands­e acteur op als die in de auto naar Nederland zit. “Volgende week kom ik weer terug. Vaak overbrugge­n we zo’n weekend door op hotel te blijven. Nu niet. Corona heeft toch ook voordelen”, lacht Lammers. “Ik heb nog anderhalf uur voor de boeg tot in Amsterdam. Tijd zat dus!”

De opnames van werden vier maanden uitgesteld. Jullie hebben net zo lang gewacht tot corona opnieuw enorm toeslaat.

(lacht) Tja, we konden niet meer langer wachten. De oorspronke­lijke planning was dat we in maart de prequel (over de jongere jaren van Ferry, bedoeld voor Netflix, red.) zouden maken. Die moest uitgesteld worden naar augustus, wat impliceerd­e dat Undercover 3 meteen daarna moest opgestart worden.

Hoeveel jaar jonger moet je Ferry in die prequel spelen?

We plakten er gelukkig geen getal op, want dan zou het een mission impossible worden (lacht). Ik heb veel gesport, ging op dieet en bezocht een schoonheid­sspecialis­t. Aan het einde van de rit keken we hoever we kwamen. Het zag er best aardig uit. Geloof me maar hoor. Ik zag er goddelijk uit.

Plots weerklinkt een vrouwenste­m die Frank smakelijk eten wenst. “Stoort het als ik tussendoor een hapje verorber? Want ik heb nog niks gegeten.”

Krijg je geen eten op de set?

Je zou denken dat je in Vlaanderen, bekend vanwege zijn bourgondis­che levensstij­l, niets te kort komt aan eten. Maar een groot verschil met Nederland is dat je bij ons ’s avonds na het draaien nog iets te eten krijgt. Kwestie van niet met een lege maag naar huis te rijden. Maar dat doen ze dus bij jullie niet. (op zijn Ferry’s) Er is helemaal niks te vreten bij die Belgen! Nee serieus, we hebben niet te klagen. Bij de start van de opnames stonden de taarten al klaar.

Voor verblijf je telkens een poos in Vlaanderen en moet je jouw gezin missen. Hoe ga je daarmee om?

Ik ben graag in België. Ik heb het daar altijd fijn gevonden. Ik woonde zelfs een tijd in Antwerpen met Koen De Graeve, toen ik verbonden was aan Toneelgroe­p Amsterdam, voor een uitwisseli­ngsproject met Studio Herman Teirlinck. Ik verloor mijn hart aan die stad en sindsdien vond ik het nooit erg om naar België te rijden. Al ontken ik niet dat het toch aan je vreet als je je vrouw en kinderen moet missen. Acteur zijn is ook een beetje het leven van een zeeman leiden.

Dat Ferry ontzettend populair is, blijkt dit tweede seizoen. Kijkers morren omdat ze Ferry amper zien.

Dat is fijn om te horen. Maar ik kan hen geruststel­len. Met de prequel en het derde seizoen staat er opnieuw veel Ferry op het programma. Je gaat niet om hem heen kunpersoon­lijkheden

Frank Lammers

Acteur nen.

Is het niet raar dat een topcrimine­el de favoriet van de kijker is?

Dat zou je raar kunnen vinden, maar Ferry heeft twee kanten. Of nog meer. Voor zijn familie is hij zachtaardi­g.

Men vergelijkt hem vaak met Tony Soprano.

Ik heb The Sopranos nooit gevolgd. Maar afgaande op de korte fragmenten die ik zag snap ik de vergelijki­ng wel. Tony Soprano was ook zo’n stille gangster die aardig was tegen de mensen die hem dierbaar waren en die meegingen in zijn verhaal. Maar als je hem het leven zuur maakte, kwam hij heel anders uit de hoek. Dergelijke dubbele

 ?? FOTO VIER ?? Frank Lammers, naast Hans Vanaken en Ella Leyers, maakte ondanks één deelname toch indruk tijdens zijn deelname aan De Slimste Mens ter Wereld vorige week.
FOTO VIER Frank Lammers, naast Hans Vanaken en Ella Leyers, maakte ondanks één deelname toch indruk tijdens zijn deelname aan De Slimste Mens ter Wereld vorige week.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium