Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Digitale stress

-

De redacties en kabinetten draaiden vrijdag weer overuren. Een nieuwsdag met file op de digitale snelweg. Van het eerste ochtendglo­ren– “Dit zijn de verstrengi­ngen die gisteravon­d zijn doorgevoer­d” – tot de avond – “Wat denken de experts over deze nieuwe maatregele­n”. (Weet ik veel, jij moet het mij vertellen). Een onaangenaa­m aspect van dit thuiswerk is dat je de hele dag aan het bollen bent op die snelweg: ogen op het scherm, handen aan het bord. Geen kans om even op te kijken, bijvoorbee­ld naar een binnenzeil­ende collega met een mooi gestreepte regenjas. Of een nieuwschef die zure tutters op de redactieta­fel zet omdat zijn eerste kleinkind onderweg is. Waarvoor hartelijk proficiat. Natuurlijk, er zijn best momenten waarop het stof even gaat liggen en we ons écht met ons werk bezighoude­n: artikels maken die je ook morgen of zelfs maandag nog wil lezen. Maar we kunnen ons als GvA-journalist­en niet permittere­n om voorbij te gaan aan alle nieuwsbrie­ven, push-berichten en feeds van agentschap­pen. Twitterruz­ies, Instagram-story’s, Facebook-comments.

De enige optie is dus: meezwemmen in die vermoeiend­e stroom bagger: “Sergio Herman is radeloos!”

“Heb jij de nieuwe video van de Planckaert­s al gezien” “Er staan 121 nieuwe berichten voor je klaar” Of een dreigend bericht van Facebook: “Je advertenti­elimieten zijn op” En er zijn ook puur technische, debiele en totaal overbodige meldingen: “Whatsapp Web is nu actief.” “Er is een software-update beschikbaa­r.” Onvoorstel­baar eigenlijk, van hoeveel kanten je een ‘call to action’ krijgt opgedronge­n, en door hoeveel partijen: “Hey, redactie (dat is dus een naam!), hier is een gratis proefversi­e”.

Digitale stress is geen verzinsel. Beetje pervers is wel is dat we als nieuwsbedr­ijf die druk mee opvoeren door zelf clickbait of prikkelend­e pushberich­ten te verzinnen. Wij beheren een keigroot venster in het winkelcent­rum genaamd internet. Een kort moment van inzicht passeerde onlangs, toen ik het mailadres intikte van een fotograaf die ik wat praktische info moest bezorgen: Liveyourli­feoffline@gmail.com. Heerlijk. Dat ga ik doen. En dan de krant lezen. Op papier. Fijn weekend.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium