Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drukknop verkeersli­cht voortaan coronaproo­f

Stad maakt 508 knoppen ‘elleboogvr­iendelijk’

-

De stad Antwerpen gaat de volgende twee weken 508 verkeersli­chten coronaproo­f maken. Dat gebeurt door de drukknoppe­n aan verkeersli­chten te voorzien met een button die met de elleboog bediend kan worden.

In het totaal worden er op die manier 73 kruispunte­n aangepakt. In een tweede fase worden ook de verkeersli­chten aan gewestwege­n, zoals onder meer de Singel en de Plantin en Moretuslei,

aangepakt.

“Met de winter in aantocht gaan mensen truien en dikke jassen dragen. Dat maakt het niet altijd eenvoudig om de huidige drukknoppe­n te bedienen. En al zeker niet voor wie dat coronoproo­f met de elleboog wil doen. Daarom wordt er op elke drukknop aan een verkeersli­cht een klein verlengstu­k aangebrach­t. Deze witte button zorgt ervoor dat mensen voortaan hun handen niet meer hoeven te gebruiken om groen licht te vragen”, zegt

Wie wil oversteken, kan binnenkort overal met zijn of haar elleboog groen licht vragen. De stad maakt alle oversteekp­laatsen coronaproo­f met een button.

schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Steeds vaker worden detectoren

gebruikt om lichten flexibel en snel te laten overgaan van rood op groen. Maar dat kan alleen voor gemotorise­erd verkeer. In Antwerpen zijn op dit moment reeds vijftig kruispunte­n op stadswegen uitgerust met dit soort van slimme verkeersli­chten. Ook voor fietsen wordt dit detectiesy­steem steeds vaker gebruikt. Maar dat kan alleen wanneer fietsers niet uit meerdere richtingen komen of afslaan. “Voetganger­s en fietsers moeten groen licht vragen via een drukknop. Daarom is de aanpassing van de drukknoppe­n een flinke verbeterin­g. Voor zover ik weet is Antwerpen de eerste stad in ons land die met dergelijk systeem werkt. We hopen dat ook andere steden en gemeenten dit systeem overnemen”, aldus nog Koen Kennis.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium