Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werd dodelijk slachtoffe­r verlegd door zijn vrienden?

Glenn V. ontkent dat hij achter stuur zat tijdens ongeval waarbij Alain-Joël overleed

- KAREN VERHULST

Drugs, alcohol en een nachtje feesten zorgen ervoor dat niet duidelijk is wie de dood van A.J. Breugelman­s uit Brasschaat op zijn geweten heeft. Zat de twintiger zelf achter het stuur bij de fatale crash in Wallonië? Of probeert zijn kameraad ermee weg te komen?

Vijf jaar na datum is vrijdag in de politierec­htbank in Kortrijk gepleit over het ongeval dat op 12 september 2015 in Bernissart het leven kostte aan de toen 25-jarige Alain-Joël ‘A.J.’ Breugelman­s uit Brasschaat. Na een nachtje stappen in club ShouShou reden vier vrienden terug naar Vlaanderen. A.J. en Glenn V. (24) uit Lievegem reden samen weg, Salvatore M. (28) uit Oudenaarde volgde, samen met Nicolas H. (24) uit Stabroek.

“Voor we vertrokken, had ik aan A.J. nog gevraagd of hij het wel zag zitten om te rijden, na zo’n lange nacht feesten”, zegt Salvatore. “Maar hij voelde zich oké, zei hij. Onderweg begon A.J. plots heel hard op te trekken, tot hij plots crashte tegen een verlichtin­gspaal.” De kilometert­eller van het gecrashte voertuig stond na de crash stil op 130. Terwijl Salvatore M. bang naar het wrak wandelde, zag hij Glenn V. naar eigen zeggen uit de wagen stappen. En dan begint de onduidelij­kheid. Glenn V. en zijn vrienden zeggen dat A.J. achter het stuur zat, de nabestaand­en, experts en het parket zeggen het tegenoverg­estelde. “Ik zat als passagier in de wagen. Van de rit herinner ik me niets meer”, zegt Glenn.

Lichaam verplaatst?

“Er zijn zes redenen om er vanuit te gaan dat Glenn achter het stuur zat”, zegt Jan Leysen, advocaat van de nabestaand­en. “De wetsgenees­heer, de verkeersex­pert en drie brandweerm­annen zeggen

Jan Leysen

Advocaat nabestaand­en onafhankel­ijk van elkaar dat er iets niet klopt. Wie rechts zat, moest zeer zwaargewon­d zijn, Glenn was slechts lichtgewon­d. Het bloed en het vele DNA dat rechts gevonden werd, is ook dat van A.J.”

Glenn V. ontkent in alle toonaarden en zegt net als Salvatore dat A.J. reed en na het ongeval languit op de passagiers­zetel lag, met zijn bekken nog op de bestuurder­skant. Volgens de rechter lagen de benen van het dodelijk slachtoffe­r buiten de deur. Brandweerl­ui zeggen dat Glenn onmogelijk langs de geblokkeer­de rechtse deuren van de wagen kan zijn uitgestapt. Onderzoek zou zelfs aantonen dat de vrienden het lichaam van A.J., die geen gordel droeg volgens Glenn, verplaatst hebben, maar ook dat ontkennen ze in alle toonaarden.

Paniek

Na het ongeval stapte Glenn, die geen rijbewijs maar wel een strafblad heeft en speed had genomen die avond, bij Salvatore in de wagen. Toen de politie aan de wagen van Salvatore stond om die te verhoren als getuige, verstopte Glenn zich op de achterbank en werd gezegd dat A.J. alleen in de wagen zat. “Ik weet niet waarom ik me niet kenbaar heb gemaakt”, zegt Glenn. “Het was dom, maar ik was in paniek.”

Na het gesprek tussen Salvatore en de politie mochten de vrienden

“Verschille­nde experten verklaren onafhankel­ijk dat er iets niet klopt aan dit verhaal.”

de plaats verlaten. Pas maanden later, midden december 2015, zijn ze verhoord. Glenn V. zegt zich daags nadien zelf te zijn gaan melden bij de politie als inzittende.

De 30-jarige zus van A.J., uit Brecht, en zijn moeder Judith Kouwenhove­n uit Schilde, vragen samen 25.000 euro schadeverg­oeding. Het parket vraagt een strenge toepassing van de strafwet.

De twee andere jongens worden beschuldig­d van vlucht, maar vragen de vrijspraak, aangezien ze ter plaatse zijn gebleven tot de politie hen had verhoord. Het vonnis volgt op 20 november. Dat de zaak zo lang heeft aangesleep­t, is een gevolg van de taalwetgev­ing en van het gebruik van alle procedures die mogelijk zijn in dit soort rechtszake­n. Jan Leysen, die de nabestaand­en van A.J. verdedigt, is ervan overtuigd dat Glenn achter het stuur zat.

 ?? FOTO RR ?? Zat slachtoffe­r Alain-Joël Breugelman­s (foto) uit Brasschaat zelf achter het stuur of was het zijn kameraad Glenn V.?
FOTO RR Zat slachtoffe­r Alain-Joël Breugelman­s (foto) uit Brasschaat zelf achter het stuur of was het zijn kameraad Glenn V.?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium