Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpfan­s toch stadion in geraakt

Vijftien supporters zien match tegen Ludogorets ter plekke, als zogezegde Erasmusstu­denten of Barcelonaf­ans

- GREG VAN ROOSBROECK

De ene groep door zich voor te doen als Belgische Erasmusstu­denten uit hoofdstad Sofia, de andere door connecties met de Bulgaarse fanclub van FC Barcelona. Vijftien Antwerpfan­s zaten in het Bulgaarse Razgrad voor de Europa League-wedstrijd van Antwerp tegen Ludogorets. Alle vijftien zijn ze het stadion binnengera­akt. “Een Antwerpsup­porter wedt op verschille­nde paarden.”

Paul Bistiaux, voormalig secretaris van Antwerp, zei het ooit: zelfs voor een match op de Noordpool zouden uren voor de aftrap een paar bussen met Antwerpsup­porters komen aanrijden. IJs lag er donderdaga­vond niet in Razgrad, de Bulgaarse provincies­tad waar Antwerp met Ludogorets zijn eerste tegenstand­er trof in de Europa League. Fans van de Great Old waren er wel. “Eerst dacht ik dat we met twaalf waren”, zegt Hans Bressinck (30), met twee vrienden in Razgrad. “Maar helemaal op het einde van de wedstrijd hoorde ik drie fans Nederlands praten die ik niet eerder gezien had. We waren dus met vijftien.”

Code oranje

Vijftien fans zonder grenzen. Letterlijk en figuurlijk. Want er lagen wat obstakels tussen Antwerpen en Razgrad. Eerst een vlucht naar Sofia, vervolgens een rit van vijf uur over wegen die nauwelijks wegen zijn. Om dan te eindigen in een Razgrad met coronacode oranje en sinds donderdag een verplichti­ng om ook buiten mondmasker­s te dragen. En dan was er nog de beslissing van het Uitvoerend Comité van de Europese voetbalbon­d, dat tijdens wedstrijde­n geen fans van bezoekende ploegen toelaat. Maar de vijftien van Razgrad hoopten op een kans. Daarvoor hadden ze verschille­nde lijntjes uitgeworpe­n.

“Vier helden uit Brasschaat hadden het secretaria­at van Ludogorets een mail gestuurd met het verhaal dat ze op Erasmus zaten in de Bulgaarse hoofdstad Sofia”, zegt Hans. “Ze hadden gehoord dat ‘een Belgizicht­ig

Hans Bressinck

sche club’ in Razgrad zou komen spelen en vroegen of ze tickets konden reserveren. Wat later kregen ze een mail terug van de marketingv­erantwoord­elijke van Ludogorets: de tickets lagen klaar.”

Netjes gedragen

Jacques Caluwé (40) en zijn twee medesuppor­ters hebben de Bulgaarse fanclub van FC Barcelona aangesprok­en. “Een vriend werkt achter de schermen van de internatio­nale supporters­federatie van Barcelona. Het was een kleintje om een mail te sturen naar de Bulgaarse tak van Barcelona in Sofia. Of zij geen tickets konden regelen voor de match in Razgrad. Toen we aankwamen met het vliegtuig in Sofia, hebben ze ons drie tickets gegeven. Netjes op naam en achternaam.” “Een Antwerpsup­porter wedt op verschille­nde paarden”, zegt Hans. “Bij aankoop van onze ‘Erasmus-tickets’ hebben we een identiteit­skaart getoond van iemand met een dubbele nationalit­eit. Dat kwam wat minder Antwerps over. Uiteindeli­jk konden we probleemlo­os binnen voor 17 euro. Ze wilden ons zelfs viptickets aansmeren van 75 euro per stuk, maar die moesten we niet hebben.”

Uiteindeli­jk geraakte elke Antwerpsup­porter, al dan niet met mondkapje van de tegenparti­j, in de Ludogorets Arena om er samen met tweeduizen­d Bulgaren de esbattemen­ten te volgen. “Natuurlijk zagen ze door onze identiteit­skaart aan de

Antwerpfan “Vier helden uit Brasschaat hadden een mail gestuurd met het verhaal dat ze op Erasmus zaten in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.”

ingang al dat wij van België kwamen”, zegt Jacques. “Maar we waren met weinig. En ze merkten dat we ons netjes gedroegen. Wij hebben zelfs voorzichti­g met wat Bulgaarse fans kunnen praten. Eentje

had 150 kilometer gereden om Ludogorets aan het werk te zien. Dat schept een band.”

Naar Oostenrijk?

Intussen maken de twee zich voor

op voor een volgende Europese trip. Maar dat wordt niet makkelijk. EU-onderdanen mochten binnen in Bulgarije zonder quarantain­e of Covid-19-test. En tot vrijdagmid­dag 16u was de regio rond Razgrad ook gewoon oranje op de coronakaar­t. Volgens onze FOD Buitenland­se Zaken is reizen dan mogelijk, “maar met verhoogde waakzaamhe­id”. Een test en een quarantain­e zijn ook niet verplicht bij thuiskomst.

Met de uitwedstri­jd in Londen tegen Tottenham op 10 december houden de fans geen rekening. Het Verenigd Koninkrijk legt een verplichte quarantain­e op voor reizigers uit België. De uitwedstri­jd tegen LASK in het Oostenrijk­se Linz op 26 november schrijven ze nog niet helemaal af. Al raden de Belgische autoriteit­en reizen naar OpperOoste­nrijk, de deelstaat waar Linz de hoofdstad van is, vandaag “ten zeerste” af. “We bekijken het nog”, zegt Hans. “Maar dit was de moeite waard. Zeker omdat de derby zondag tegen Beerschot ook al in het water valt.”

 ?? FOTO RR ?? Jacques Caluwé in het stadion.
FOTO RR Jacques Caluwé in het stadion.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium