Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het Stuivenber­ggasthuis was het modernste van Europa”

Hoe rekende Antwerpen met vorige epidemieën af?

- PATRICK VINCENT

Tijdens de meest ingrijpend­e crisis sinds de Tweede Wereldoorl­og kijken historici terug naar de manier waarop we in het verleden met soortgelij­ke calamiteit­en omgingen. Zo ook Vincent Van Roy die in HistoriANT, het Jaarboek voor Antwerpse Geschieden­is terugblikt naar de impact van eerdere epidemieën in onze stad.

“Je kunt de epidemieën uit het verleden niet zomaar gelijkscha­kelen met de huidige coronacris­is”, zegt medisch historicus Vincent Van Roy. “De vergelijki­ngen zijn soms grotesk. Neem de Spaanse Griep, de laatste grote pandemie bij ons: 4% van de Belgische bevolking stierf aan die ziekte. Vooral de tweede golf die begon aan het einde van de Eerste Wereldoorl­og en doorliep tot in het voorjaar van 1919 was dodelijk. Maar de situatie is nu volledig anders. Als je diezelfde percentage­s doortrekt naar vandaag zou je in België aan bijna 460.000 doden komen. We mogen hopen dat we dat niet halen.”

In de stad gaf de uitbraak van de Spaanse Griep destijds ook al aanleiding tot voor de hedendaags­e Antwerpena­ar herkenbare taferelen. Scholen sloten de deuren, net als cinema’s en circussen, en het stadsbestu­ur beval mondmasker­s aan, afstand houden en genoeg verluchtin­g. Maar Van Roy, die doctoreerd­e aan de Universite­it Antwerpen en geschieden­is geeft aan het Atheneum van Merksem, neemt ons nog veel verder terug in de tijd. Naar de dertiende eeuw om te beginnen, toen de Antwerpena­ars een gasthuis bouwden buiten de stad om patiënten met besmetteli­jke ziektes zo ver mogelijk uit de buurt te houden. Ja, het Elisabethg­asthuis lag toen buiten de stad, maar een eeuw later, toen de Zwarte Dood door onze contreien waarde, al niet meer.

Pesthuizen

Als we nu mensen met corona willen isoleren, zouden we dat misschien ergens in de velden tussen Boechout en Lier moeten doen. Vanaf 1552 deden ze dat in de leprozerie van Dambrugge, een complex van achttien huisjes, ondertusse­n ook al lang ingepalmd door de stad. Er waren nog andere ‘pesthuizen’, bijvoorbee­ld in het open veld tussen Antwerpen en Borgerhout. Inderdaad, waar nu de compleet verstedeli­jkte Pesthofstr­aat ligt. Want ook in Antwerpens ‘gouden’ 16de eeuw waarden talloze infectiezi­ektes door de stad. Had u al gehoord van de Engelse Zweetziekt­e? In 1529 maakte die ongeveer vierhonder­d doden, inclusief de toenmalige burgemeest­er Van Lierde. De ziekte verdween even snel en mysterieus als ze gekomen was. “Dat gebeurt soms”, zegt Van Roy, die

Het ‘pesthof’.

Vincent Van Roy

Medisch historicus

“Ze kwamen zelfs vanuit Amerika om te kijken hoe de Antwerpena­ars cholera aanpakten.”

ironisch genoeg deze week symptomen kreeg en zich donderdag moest laten testen. Hij wacht nog op de uitslag. “Het was dus niet zomaar wishful thinking dat Covid-19 na een tijd gewoon zou opgelost zijn in de nevelen. Het had gekund.”

Eigen schuld

Opvallend is dat onze voorouders vaak een moreel oordeel klaar hadden over wie ziek werd. Ze zouden het wel zelf gezocht hebben, bijvoorbee­ld door hun promiscuït­eit of algemene ‘vuiligheid’. De huizen van pestlijder­s werden gemarkeerd.

Op de plek van dat ‘pesthof’ staat vandaag het Stuivenber­ggasthuis. Dat kwam er in de peri

Een historisch­e foto van het Stuivenber­gziekenhui­s. Zicht op de kapel.

ode dat de Blauwe Dood heerste, de cholera, in de tweede helft van de negentiend­e eeuw. Cholera-uitbraken kwamen er voornameli­jk door het drinken of het contact met ‘besmet’ water. Daarom riep de stad op om zo veel mogelijk de handen te wassen en te ontsmetten en ‘subtieler’ om te gaan met fecaliën, urine, snot en bloed. Maar Antwerpen nam zelf ook maatregele­n om de dodelijke ziekte een halt toe te roepen. Ze dempte de open ruien en vlieten, organiseer­de regelmatig­e huisvuilop­halingen en zorgde via de Antwerpse Waterwerke­n voor drinkbaar water. Vanaf 1892 was de ziekte onder controle.

Het Stuivenber­ggasthuis speel

de daar ook een grote rol in. “Dat was toen het modernste ziekenhuis van continenta­al Europa”, zegt Vincent Van Roy, die ook medewerker is van het in het ziekenhuis gevestigde Museum Lambotte, waar nu een tijdelijke expo over infectiezi­ekten en klimaat loopt. “Ze kwamen zelfs vanuit Amerika om te kijken hoe de Antwerpena­ars het aanpakten. Er was bijvoorbee­ld veel aandacht voor triage van patiënten en voor de modernste technieken op het vlak van verwarming, luchtkoeli­ng én ventilatie, ook vandaag heel belangrijk.”

HistoriANT 2020, Het Jaarboek voor Antwerpse Geschieden­is, is een uitgave van Gompel & Svacina.

 ?? FOTO RR ?? De ziekenzaal van het Stuivenber­ggasthuis, dat er kwam toen de Blauwe Dood heerste: cholera.
FOTO RR De ziekenzaal van het Stuivenber­ggasthuis, dat er kwam toen de Blauwe Dood heerste: cholera.
 ?? FOTO ANONIEME TEKENAAR, PRENTENKAB­INET UNIVERSITE­IT ANTWERPEN ??
FOTO ANONIEME TEKENAAR, PRENTENKAB­INET UNIVERSITE­IT ANTWERPEN
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium