Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk een plek om mijn universum stofvrij te tonen”

Porseleind­raaister Anja Meeusen bouwt garage om tot galerie

- KRISTIN MATTHYSSEN

Anja Meeusen (49) slaagt er al 22 jaar in om als een van de weinige porseleind­raaisters in ons land van haar hobby haar beroep te maken. Maar een eigen galerie om haar gebruiksob­jecten stofvrij te exposeren ontbrak nog. Vanaf volgende donderdag komt daar veranderin­g in.

Al bij de eerste kennismaki­ng is het duidelijk dat Anja voor haar ambacht leeft. Met haar neus voor schoonheid zou een plastieken fles alcoholgel aan de ingang van haar nieuwe thuisgaler­ie in de Scherpenbe­rg toch een beetje als een olifant in een porseleinw­inkel misstaan. Als alternatie­f staan er twee zelfgedraa­ide porseleine­n potjes met een dekseltje waarin Anja heet water op een handdoekje met speciale oliën giet. Je handen zijn gegarandee­rd gereinigd. “En dit is veel huidvriend­elijker”, legt de keramiste uit.

Nadat ze drie jaar de knepen van het vak had geleerd in Zuid-Frankrijk, begon Anja Meeusen als twintiger met een eigen atelier. Haar eenmansbed­rijf PTZE leverde al tal van borden, schoteltje­s, kopjes en vaasjes aan bekende restaurant­s en topchefs zoals Roger Van Damme. Haar werk bevindt zich in het hogere segment, maar het draaien en glazuren is enorm arbeidsint­ensief, de stookkoste­n van de oven liggen hoger omdat porselein op zeer hoge temperatuu­r gebakken wordt en ze werkt met de fijnste Limogeskle­i.

Anja Meeusen

“Als ik mijn uren zou rekenen, zou ik direct stoppen, want ik doe weken van tachtig uren.”

Porselein heeft als eigenschap dat het transparan­t is, waardoor Meeusen ook lichtobjec­ten of kaarsenhou­ders kan draaien. Ze krijgt ook heel veel vraag naar urnes.

Op afspraak

Om het fragiel universum van PTZE mooi en stofvrij uit te stallen, liet de keramiste haar garage verbouwen tot galerie. Het plafond ging eruit en de houten parketvloe­r legde ze zelf. Vanaf volgende donderdag kan je de galerie op afspraak in kleine bubbels van maximum twee personen bezoeken. Op zaterdag zal de galerie tussen 14 en 17u zonder afspraak te bezoeken zijn. “De objecten zijn ook te koop. Speciaal voor de opening heeft Mario Delarbre van Culinair Createlier uit Retie snoepjes gemaakt, die je ook kan aankopen in geschenkdo­zen in de galerie. Wie met zijn kleine bubbel komt, krijgt fijne bubbels aangeboden.”

Of zij als keramiste last heeft van

“We moeten het mooie blijven zien in deze moeilijke tijd.”

de hele coronacris­is? “In het begin panikeerde ik. Alle cursussen die ik geef vielen weg, de masterclas­s porseleind­raaien die ik aan de academie in Geel geef viel weg en restaurant­s zetten hun bestelling­en on hold. Maar ik ben dan mijn ideetjes op mijn Facebookpa­gina beginnen delen, wat een succes was, en ineens kreeg ik bestelling­en van een breder publiek. We moeten het mooie blijven zien in deze moeilijke tijd. Die boodschap van kleine gelukjes wil ik uitdragen.”

Anja Meeusen, Scherpenbe­rg 38, Malle. www.ptzeporcel­ain.com

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Anja Meeusen met een champagnec­oupe in porselein in haar galerie.
FOTO MIA UYDENS Anja Meeusen met een champagnec­oupe in porselein in haar galerie.
 ??  ?? Originele bubbelglaz­en voor de feestdagen nodig?
Originele bubbelglaz­en voor de feestdagen nodig?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium