Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderboek­en mogen ook zware thema’s hebben”

Illustrato­r Nele helpt kinderen en gezinnen in ‘Jij en ik’

-

Nu haar eigen kinderen Lore (8) en Lotte (6) wat groter zijn, kan Nele Bergmans zich weer toeleggen op tekenen. Getuige daarvan Jij en ik, een boek voor volwassen ouders en kinderen die wat meer zelfvertro­uwen kunnen gebruiken, en de nog naamloze twee matrozen die kinderen met een zwaar trauma als zelfmoord leren omgaan.

Nele Bergmans (39) werkte lange tijd als grafisch vormgever bij uitgeverij Het Bronzen Huis. Ze stopte om voor haar twee dochters te zorgen. “Maar twee jaar geleden begon ik pen, papier en computermu­is opnieuw vaker vast te nemen”, vertelt ze. “Toen Anneke Duym, een vriendin uit Sint-Jobin’t-Goor met wie ik al muziek maakte, me vroeg om haar kinderboek Een magisch avontuur te illustrere­n, voelde dat aan als thuiskomen. Ik was opnieuw vertrokken voor een tweede grafische carrière, dit keer als zelfstandi­g illustrato­r waarvoor ik het bedrijfje illustraL!EF oprichtte. Ik werk thuis, aan mijn tekentafel­tje en computer in de woonkamer met

Nele Bergmans in haar woonkamer-atelier.

onze hond Lies als gezel.”

Daarnaast zijn er ook Lili en Lander. “Die bedacht ik voor Melina Gorrebeeck uit ’s-Gravenweze­l.” Nele toont het boek Jij en ik, waarin deze broer en zus de hoofdrol spelen. “Melina is psychother­apeute

met jarenlange ervaring in het onderwijs. Ze had in haar groepsprak­tijk The Mind Academy al meermaals aangevoeld dat kinderen echt gebukt kunnen gaan onder een gebrek aan zelfvertro­uwen. Dit werkboek lezen en gebruiken voelt aan als een gezamenlij­ke reis van mama/papa en dochter/zoon (6-12 jaar). Ze kunnen er samen door groeien en obstakels leren zien als uitdaginge­n.”

Intussen is Nele alweer druk bezig met het schetsen van twee matroosjes. “Die komen in een prentenboe­k met een nog zwaarder thema: zelfmoord. Hanne van H’Anker uit Brecht is kleuterjuf en kindercoac­h. Ze kan jammer genoeg uit eigen ervaring spreken over hoe kinderen over zo’n dramatisch verlies van een ouder heen kunnen geraken, al kan het ook helpen bij andere vormen van gedwongen afscheid. We hopen dit boek volgend jaar te kunnen voorstelle­n. Ik vind dat ook kinderboek­en best moeilijk bespreekba­re thema’s mogen aansnijden, maar dat had je al wel door.”

Jij en ik is uitgegeven door Prentosaur­us en kost 18 euro

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium