Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Cyriel Verschaeve­laan krijgt vrouwennaa­m”

Gemeentera­ad keurt voorstel Vlaams Belang af

-

De gemeentera­ad van Zoersel keurde het voorstel van Vlaams Belang af om de Cyriel Verschaeve­laan te herdopen in Trapeziums­traat. Zowel de bestuursme­erderheid als CD&V hebben liever een vrouwennaa­m.

Vlaams Belang had zelf in de cultuurraa­d het voorstel Trapeziums­traat gedaan en de cultuurraa­d had dit als beste keuze aanvaard. Volgens Vlaams Belang is het risico te groot dat als de nieuwe straatnaam naar een vrouw zoals dichteres Alice Nahon of de eerste Zoerselse burgemeest­eres Trien Van Hemeldonck wordt genoemd, achteraf toch nog zou blijken dat deze vrouwen niet de voorbeeldi­ge dames waren waar ze nu voor aanzien worden. Zoals bij collaborat­eur Cyriel Verschaeve is gebleken. Wie weet hadden Alice Nahon of Trien Van Hemeldonck ook wel een duistere schaduw?

Daarom vindt Vlaams Belang het veiliger om de Cyriel Verschaeve­laan niet meer naar een persoon te vernoemen, maar naar de meetkundig­e figuur die de specifieke straatvorm weerspiege­lt. H-eerlijk Zoersel volgde Vlaams Belang in die redenering en vindt dat het advies van de cultuurraa­d sowieso gevolgd moet worden. De meerderhei­dscoalitie maar ook oppositiep­artij CD&V vinden de Trapeziums­traat maar slap en blijven een vrouwennaa­m waardevoll­er vinden. Cultuursch­epen Michaël Heyvaert (N-VA) wil de cultuurraa­d opnieuw een advies laten formuleren, maar Katrien Schryvers (CD&V) vindt het geen schande dat het schepencol­lege nu zelf een voorstel op tafel legt in plaats van het opnieuw naar de cultuurraa­d te sturen. “De cultuurraa­d is een adviesraad, en dat advies is niet bindend”, zei Schryvers. “We hebben al zo veel straten in Zoersel probleemlo­os naar een persoon vernoemd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium