Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fluctus laat u profiteren van zonne-energie

Gemeente richt burgercoöp­eratie op

-

Vanuit Schelle is de burgercoöp­eratie Fluctus.net voor zonne-energie opgericht. Iedereen, zowel burgers als bedrijven, kunnen in het project participer­en door te investeren in zonnepanel­en en/of aandelen te kopen. Het lokaal bestuur ziet het als een grote stap in het behalen van de klimaatdoe­lstellinge­n.

Samen zonnestroo­m produceren en die energie samen verbruiken, delen en opslaan is het uitgangspu­nt van de burgercoöp­eratie. “Iedereen kan meedoen en iedereen wint erbij, altijd. In dit verhaal zijn drie winnaars: de mensen die hun dak(en) ter beschikkin­g stellen, diegenen die participer­en en de aardbol”, verkondigt burgemeest­er Rob Mennes (CD&V). “Iedereen kan in het project instappen door zijn dak(en) ter beschikkin­g te stellen of aandelen aan te kopen. Via de coöperatie worden de zonnepanel­en het eerste jaar geprefinan­cierd. De eigenaars van de daken kunnen ze nadien aankopen of, indien ze bijvoorbee­ld daarvoor toch niet de nodige middelen hebben, inbren

Burgemeest­er Rob Mennes op het zonnedak van gemeentesc­hool De Klim.

gen in de coöperatie. Terwijl ze toch blijven genieten van stroom tegen een goedkoper tarief dan op het normale net. Na twintig jaar worden ze sowieso eigenaar van de panelen. Andere geïnteress­eerden kunnen aandelen aankopen. De coöperatie garandeert in ruil daarvoor een sterk en veilig rendement: een minimum interest

van 4% per jaar en een fikse korting qua belastinge­n. Via de tax shelter bekomen ze een korting van 45% op het bedrag dat ze inbrengen. Het is dus een interessan­te en veilige manier van beleggen”, verduideli­jkt de burgemeest­er.

Het lokaal bestuur van Schelle is overtuigd dat het project, over alle grenzen heen, een goede stap kan zijn in het behalen van de klimaatdoe­lstellinge­n. “Het eerste contract van een bedrijf dat negenduize­nd zonnepanel­en gaat plaatsen, ligt klaar ter onderteken­ing. Andere gemeenten kunnen ook instappen. Zij worden dan een dochterond­erneming van Fluctus.net en kunnen zelf initiatiev­en ontplooien om hun inwoners te stimuleren.”

“Een openbare aanbestedi­ng van Igean omtrent het plaatsen van zonnepanel­en heeft een en ander in een stroomvers­nelling gebracht. De uitvoering is in handen van de onafhankel­ijke energiebem­iddelaar Enbro. Zij kunnen mooie adelbrieve­n voorleggen. Zo is het bedrijf in het raam van een Europese aanbestedi­ng ook geselectee­rd voor het plaatsen van zonnepanel­en voor sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium