Gazet van Antwerpen Stad en Rand

30 miljoen minder belastingi­nkomsten, maar stad blijft investeren

Coronacris­is zorgt voor precaire situatie in stadskas “maar we blijven investeren”

- SACHA VAN WIELE

Door de coronacris­is dreigt Antwerpen de komende jaren 30 miljoen euro minder te ontvangen uit de aanvullend­e personenbe­lasting. Er is nog geen reden om te beknibbele­n op de ambities van het stadsbestu­ur, maar schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) is waakzaam. “Het vet is nu echt wel van de soep”, zegt hij.

Bedrijven die sluiten en horecazake­n die tijdelijk de deuren moeten sluiten zorgen ervoor dat steeds meer mensen in de tijdelijke werklooshe­id terechtkom­en of werkloos zijn. Dit heeft een impact op de aanvullend­e personenbe­lasting. Over heel de legislatuu­r tot 2024 verwacht Kennis 30 miljoen euro minder inkomsten uit deze belastinge­n. Dit is nog maar een raming.

“Het is momenteel nog koffiedikk­ijken wat de toekomst nog gaat brengen. Hoe lang duurt deze crisis nog? Hoe snel trekt de economie weer aan? Hoeveel faillissem­enten gaan er volgen?”, zegt Kennis.

50 miljoen euro vrijgemaak­t

Met het uitbreken van de coronacris­is maakte de stad Antwerpen een budget van 50 miljoen euro vrij om de effecten van deze crisis op te vangen. Het gaat om extra kosten, zoals het plaatsen van tijdelijke toiletten, het aankopen van mondmasker­s en handgels voor het personeel van de stad, het Zorgbedrij­f, het Ziekenhuis­netwerk Antwerpen en het testdorp op Spoor Oost.

“Er wordt natuurlijk ook geld uitgespaar­d door kosten die niet meer worden gemaakt”, zegt Kennis. “Omdat er minder mensen aanwezig zijn in Den Bell – omdat ze thuiswerke­n – moet er bijvoorbee­ld minder wc-papier worden gekocht.”

Daarnaast kwam er een reeks vrijstelli­ngen die voor minder inkomsten zorgde. Het gaat bijvoorbee­ld over het niet innen van huurgelden bij handelszak­en en vereniging­en die in stadspatri­monium zitten.

“Het is moeilijk om op de andere verminderd­e inkomsten nu al een bedrag te plakken. Dat zal pas in 2021 zichtbaar worden. Het gaat hier om inkomsten uit zwembaden, musea, markten en parkeergel­den. In een eerste ruwe schatting zou het hier gaan om 5 miljoen euro minder.”

In de 50 miljoen euro om de gevolgen van corona op te vangen, zit 25 tot 26 miljoen euro aan meeruitgav­en. De minder inkomsten worden geschat op 15 tot 20 miljoen euro. Daarnaast zijn er een reeks sociale uitgaven, zoals voedselbon­nen en de Septemberp­remie. Die worden voor een deel gecompense­erd door de hogere overheden.

“Het vet is nu echt wel van de soep. We moeten goed opletten wat we doen. We moeten alert blijven en hopen dat de economie snel weer oppikt. Elke dag dat deze crisis langer duurt, stijgt het risico dat de kosten gaan stijgen. Gelukkig zit onze schuldenla­st laag en al een groot geluk dat we enkele jaren geleden onze historisch­e schuld volledig hebben afbetaald. Als dat niet het geval was, dan zaten we wel echt in moeilijke papieren.”

Schepen Kennis ziet momenteel ook geen aanwijzing­en dat enkele ambities uit het bestuursak­koord moeten worden opgeborgen als gevolg van de financiële situatie.

“Het is nog steeds mogelijk om de ambities in ons bestuursak­koord te realiseren. Bovendien zal het belangrijk zijn dat we als overheid blijven investeren. Dit zal mee helpen aan de relance van de economie. Daar moeten we op dit moment zeker nog niet op beknibbele­n”, zegt de schepen.

 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? Het testdorp op Spoor Oost is één van de initiatiev­en die door de Antwerpse stadskas werden gefinancie­rd.
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS Het testdorp op Spoor Oost is één van de initiatiev­en die door de Antwerpse stadskas werden gefinancie­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium