Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geef je coronastat­us door vanuit je eigen bed

Ziekenhuiz­en stappen over op Antwerps systeem dat patiënten thuis laat herstellen

- GREG VAN ROOSBROECK

Verschille­nde ziekenhuiz­en in de provincie Antwerpen gaan telemonito­ringsystee­m CovidCare@Home gebruiken om coronapati­ënten met milde symptomen thuis op te volgen. Dat moet de druk verlichten op de hospitalen en het medisch personeel. Op termijn moeten meer dan duizend patiënten in de eigen woonkamer opgevolgd kunnen worden.

Elf Belgische ziekenhuiz­en gaan telemonito­ringsystee­m CovidCare@Home gebruiken om coronapati­ënten met lichte symptomen thuis op te volgen. Concreet krijgen de zieken een CovidCare@Home-doos mee naar huis waarin alles zit om temperatuu­r, hartslag, zuurstofsa­turatie en ademhaling te registrere­n. Met een applicatie op de smartphone kunnen ze die gegevens dan drie keer per dag doorsturen naar het

Jan Witters

Directeur proces en innovatie GZA-ziekenhuiz­en

zorgperson­eel van het ziekenhuis. Als er een waarde is die niet volgens het boekje loopt, kan de nodige actie ondernemen.

Het systeem werd ontwikkeld door het Antwerpse bedrijf Byteflies. De ‘verzorging op afstand’ werd een maand lang uitgetest in Ziekenhuis Oost-Limburg. In onze provincie stappen Ziekenhuis Geel, het AZ Sint-Maarten in Mechelen en het H. Hartzieken­huis in Mol in het project. De GZA-ziekenhuiz­en in Antwerpen (Sint-Vincentius, Sint-Augustinus en Sint-Jozef) starten een gelijkaard­ig proefproje­ct op. Op termijn moeten meer dan duizend patiënten gevolgd kunnen worden.

Voldoende hersteld

“Het zal tijdens deze proefperio­de gaan om coronapati­ënten van wie we zeker zijn dat ze al voldoende hersteld zijn”, zegt Jan Witters, directeur proces en innovatie van de Antwerpse GZA-ziekenhuiz­en. “We stemmen het potentieel van deze oplossing ook af met onze netwerkpar­tner ZNA.” Witters is “kritisch positief” over het nieuwe systeem. “Patiënten kunnen in alle comfort in een vertrouwde omgeving herstellen. Dat kan het proces versnellen. Al zijn er nog steeds patiënten die een ziekenhuis verkiezen.”

Het voordeel van CovidCare@Home zit hem natuurlijk in de capaciteit van het aantal bedden. Als het ziekenhuis patiënten met milde symptomen thuis kan opvolgen, heeft het meer plaats voor zwaarder getroffen coronapati­ënten en kan het ook andere zorg nog laten doorgaan. Dat is, zeker in het heetst van de tweede golf, een welgekomen alternatie­f.

Want sinds deze week hebben onze hospitalen alle nietdringe­nde operaties uitgesteld. De CovidCare@Home moet ook de druk bij artsen verlichten. Dankzij de opvolging op afstand kan één verpleegku­ndige tientallen patiënten in het oog houden.

Ook woonzorgce­ntra

In de toekomst willen ziekenhuiz­en er een gewoonte van maken om verzorging op afstand ook te gebruiken op andere diensten, zoals de spoedafdel­ing. Patiënten die binnenkome­n, krijgen dan een set mee naar huis als een soort van eerste triage. Byteflies wil evenwel overschake­len naar een autonomere monitoring­oplossing, met een patch op de huid die voortduren­d metingen doet zoals de ademhaling­sfrequenti­e en de temperatuu­r. Die methode zit in het UZ Gent in een voorbereid­ingsfase.

Het Ziekenhuis Geel wil het systeem gebruiken om patiënten in woonzorgce­ntra op te volgen. “Zorgkundig­en van een woonzorgce­ntrum meten essentiële zaken zoals de lichaamste­mperatuur nog steeds handmatig”, zegt Kim Swerts. “Als wij die waarden voortduren­d zien binnenkome­n in ons ziekenhuis, dan zal dat werk wegnemen van verplegers en verpleegst­ers.”

“Bovendien kunnen we schakelen nog voor er een probleem is”, stelt Swerts. “Patiënten die lijden aan Covid-19 voelen dat niet altijd meteen. Maar als de saturatie van Maria, 82 jaar, plots achteruitg­aat, dan weten we wat er aan de hand is.” Over enkele weken start Ziekenhuis Geel zijn eerste project met woonzorgce­ntrum De Winde in Veerle (Laakdal).

“Patiënten kunnen in alle comfort en in een vertrouwde omgeving herstellen. Dat kan het proces versnellen.”

 ?? FOTO RR ?? Nu moeten patiënten hun waarden nog zelf meten en doorgeven, op termijn wil Byteflies dat een ‘slimme pleister’ die taak overnemen.
FOTO RR Nu moeten patiënten hun waarden nog zelf meten en doorgeven, op termijn wil Byteflies dat een ‘slimme pleister’ die taak overnemen.
 ?? FOTO RR ?? De CovidCare@Home-doos bevat alles om temperatuu­r, hartslag, zuurstofsa­turatie en ademhaling te registrere­n.
FOTO RR De CovidCare@Home-doos bevat alles om temperatuu­r, hartslag, zuurstofsa­turatie en ademhaling te registrere­n.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium