Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tourverlie­zer Roglic opnieuw in vervelende situatie

- HUGO COOREVITS

Carapaz draait op volle toeren

De 27-jarige Ecuadoraan Richard Carapaz is het bewijs dat in dit coronaseiz­oen veel kan. De Girowinnaa­r van vorig jaar was conditione­el geprogramm­eerd voor Italië. Daarenbove­n kwam hij uit een lastige eerste lockdown bij hem thuis in Zuid-Amerika. Maar plots werd hij naar de Tour gestuurd. Waar de debutant net geen bergkoning werd. Sinds de slotweek van de Tour draait Carapaz op volle toeren. De Ecuadoraan koerst als een guerrillas­trijder, een botsing van koersstijl­en met Roglic.

Roglic moet achtervolg­en

Primoz Roglic, de verliezer van de Tour, zit sinds Aramón Formigal in een vervelende situatie. Omdat Tom Dumoulin opnieuw niet thuis gaf en Sepp Kuss en George Bennett werden opgesoupee­rd om in de eerste zware bergrit een ramp te voorkomen, is hij opnieuw het enige speerpunt bij Jumbo - Visma. De achterstan­d is nog te overzien, maar de Sloveense kampioen moet wel in de achtervolg­ing. Vorig jaar was het voor Roglic eenvoudige­r: in Pau reed hij na tien dagen iedereen naar huis in de tijdrit. Daarna hoefde hij slechts zijn positie te consolider­en. Nu krijgt hij pas vijf dagen van het einde een tijdrit die een minivarian­t is van La Planche des Belles Filles. En dat is een plaatsnaam die hij verfoeit.

Valverde zoals Nibali in Giro

Het loopt niet lekker voor de 40-jarige Alejandro Valverde. Momenteel staat hij tiende, op drie minuten. Het is geleden van de Vuelta van 2003 dat de Murciaan er zo slecht voorstaat na zes dagen. Toen had hij zelfs een dikke vijf minuten achterstan­d op de toenmalige leider Isidro Nozal. Het positieve nieuws is wel dat hij zeventien jaar geleden alsnog derde eindigde achter Roberto Heras en Isidro Nozal, maar de kerels met wie hij nu in de clinch moet, zijn van een ander niveau.

El Imbatido

DINSDAG 27 OKTOBER 2020

Toen was Michael Rasmussen als zevende de eerste buitenland­er en zaten er slechts vier niet-Spanjaarde­n in de top twintig.

Ondanks een twaalfde plaats in de Tour heeft Valverde hetzelfde probleem als de bijna vijf jaar jongere Nibali: zijn eigen niveau kan hij met hard werken nog wel halen, maar hij wordt geconfront­eerd met twee jongere generaties die in de breedte meer kwaliteit hebben. valt nooit af te schrijven voor ritwinst, maar het podium in Madrid? Mwah.

Twee kansen voor Philipsen

Met Tim Wellens zit ons land na de twee Toursprint­zeges van Wout van Aert al aan drie stuks in de grote ronden. Als het aan Jasper Philipsen alleen ligt, komt daar donderdag, uiterlijk vrijdag, een vierde bij. Wat voor de Vueltadebu­tant een primeur zou zijn. In Ejea de lo Caballeros was er al een attente Bennett nodig om de Limburger alsnog te vloeren. “Ritten negen en tien zijn nieuwe kansen”, zei hij maandagmid­dag uit het hoofd. “De andere dagen is het overleven.”

Dat geldt ook voor Gerben Thijssen, die in diezelfde massaspurt vijfde finishte. In die heuvelen bergetappe­s is het uitkijken naar neoprof Kobe Goossens (24), zondag beste Belg op een verzopen Formigal en voorlopig 25ste.

Corona en kilte als bijkomende tegenstand­ers

De Tour raakte vlotjes tot Parijs, de Giro tot Milaan. Dé vraag is of de Vuelta op 8 november Madrid haalt nu de Spaanse premier Sanchez zondag de noodtoesta­nd gedurende zes maanden uitriep en een avondklok oplegde. Deze ochtend krijgen we ook de resultaten van de coronatest­en die op de rustdag zijn afgenomen. Het grote voordeel is dat deze Vuelta vooral in het noorden wordt gereden, waar de cijfers in vergelijki­ng met het binnenland goed meevallen. Toch blijven corona en het kille herfstweer op de hoge cols van dit weekend twee onvoorspel­bare tegenstand­ers in deze laatste koersdagen van het seizoen.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Primoz Roglic.
FOTO EPA-EFE Primoz Roglic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium