Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groene Flixbus blijft rijden door rood gebied

Lagekosten­maatschapp­ij beperkt aantal trajecten wel sterk

-

Zowat alle Europese landen hebben vandaag code rood. Toch rijden er nog Flixbussen af en aan op het Koningin Astridplei­n in Antwerpen. Niet zozeer voor citytrippe­rs en vakantiega­ngers, wel voor essentiële verplaatsi­ngen zoals voor expats of buitenland­se studenten die naar huis willen. “Ik ga terug naar mijn familie in Parijs, want hier studeren heeft geen zin meer”, zegt student Ethan (18).

Maandagmid­dag vertrekken bussen van lagekosten­maatschapp­ij Flix richting Nederland, Frankrijk en Duitsland. Reizigers staan klaar met trolleys, mondmasker en ontsmettin­gsgel in de aanslag en hopen zo snel mogelijk veilig op hun bestemming te geraken. Die bestemming is in veel gevallen familie. Er stapt nagenoeg niemand op die gewoon op vakantie gaat.

Ethan (18) neemt net afscheid van zijn vriendin vooraleer de Flixbus richting Parijs op te stappen. “Ik studeer mijn eerste jaar in Tilburg, in Nederland. De lessen gaan allemaal online door en alle studenten begonnen terug naar huis te trekken. Het heeft geen zin meer om daar mijn studies verder te zetten, dus ga ik terug naar mijn familie in Parijs om daar achter mijn laptop verder te studeren. Ik ben eerst nog gestopt in Antwerpen, want mijn vriendin woont hier. Die zal ik nu ook even niet meer zien. Ik ben niet bang om besmet te geraken op de bus. Iedereen kent de regels ondertusse­n wel en houdt voldoende afstand, maar ik zal toch blij zijn als ik thuis ben.”

30% van netwerk rijdt uit

Het aantal Flixbussen dat nog uitrijdt is stevig gedaald. “Op dit moment zijn er maar enkele Flixbussen van en naar Antwerpen, over het algemeen hebben we het aanbod sterk beperkt”, zegt communicat­ieverantwo­ordelijke Rosa Donat. “Onze directe busverbind­ingen vanaf Antwerpen gaan momenteel naar onder andere Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. De meeste mensen reizen vanuit Antwerpen richting Frankrijk, vooral naar Parijs en Rijsel. Ook naar Londen worden nog enkele trips geboekt. In heel Europa rijdt ongeveer 30% van het netwerk voor corona. In de wintermaan­den zullen wij zeer waarschijn­lijk nog minder verbinding­en aanbieden. Deze ritten zijn als basisaanbo­d bedoeld en voor reizigers die om essentiële redenen moeten reizen.”

Ook Sara (35) en Ahmed (35) reizen niet voor hun plezier. Ze zijn extra voorzichti­g. Zij is Nederlands­e, hij komt uit Egypte en ze wonen in België. “Normaal zijn Nederland en België vlak bij elkaar, maar in deze tijden voelt het heel ver weg. Ik ga mijn familie voor het eerst in maanden opzoeken”, vertelt Sara. “Het is de sterfdatum van mijn papa en daarom wil ik bij mijn mama en broer en zus zijn. Mijn mama is chronisch ziek, dus moeten we heel erg opletten. Ahmed en ik gaan eerst een week in quarantain­e voor we mijn moeder opzoeken. Daarna reist Ahmed door naar Egypte. Hij heeft zijn familie al acht jaar niet meer gezien. Ik zou normaal gezien meegaan, maar dat lijkt ons niet het beste idee nu. We waren verbaasd dat de Flixbus nog rijdt. We vreesden eerst dat we een duur treinticke­t zouden moeten kopen, maar blijkbaar zijn er nog mensen die het erop wagen om de bus te nemen. Ik hoop dat we nu niet ziek worden onderweg.”

Bus ontsmetten

Voor Dia Madou (42) en zijn vrouw Thiam Mariam (30) zijn het ook bijzondere tijden. Hij woont in Frankrijk, zij in Antwerpen. Nu vertrekken de twee naar Frankrijk. “Wij reizen vaak tussen Antwerpen en Frankrijk om elkaar te zien. Nu nemen we samen de bus naar Frankrijk en vertrek ik van daaruit naar Senegal om familie te bezoeken”, zegt Dia. “Het leven gaat door, we moeten voorzichti­g zijn, maar we mogen ons niet laten doen door corona.”

En de chauffeurs, die krijgen er alleen maar werk bij. “Wij moeten ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar mondmasker opzet, de handen desinfecte­ert en afstand houdt van elkaar. We zetten tijdens elke stop de twee deuren van de bus open voor verluchtin­g en aan elke eindhalte wordt de bus volledig ontsmet”, zegt chauffeur Ali Lamloum, die richting Düsseldorf rijdt. “Maar dat moeten we gelukkig niet zelf doen.”

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? De Flixbussen aan het Astridplei­n in Antwerpen rijden (in beperkte mate) af en aan.
FOTO'S VICTORIANO MORENO De Flixbussen aan het Astridplei­n in Antwerpen rijden (in beperkte mate) af en aan.
 ??  ?? Ahmed en Sara: “We gaan voor het eerst in lange tijd onze familie terugzien.”
Ahmed en Sara: “We gaan voor het eerst in lange tijd onze familie terugzien.”
 ??  ?? De chauffeurs krijgen er met de veiligheid­smaatregel­en heel wat extra werk bij.
De chauffeurs krijgen er met de veiligheid­smaatregel­en heel wat extra werk bij.
 ??  ?? Student Ethan keert terug naar Parijs: “De lessen gaan toch allemaal online door.”
Student Ethan keert terug naar Parijs: “De lessen gaan toch allemaal online door.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium