Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Evenemente­n geschrapt om risico’s te vermijden Kunstgaler­ies mogen wél openblijve­n omdat ze onder handelspro­tocol vallen

- (fh) www.antwerpart.be

De komende weken is er wél nog kunst te beleven. Dat kan in de galeries omdat ze onder het handelspro­tocol vallen. Onder strikte voorwaarde­n kunnen de galeries openblijve­n. Zaterdag zou de ‘Antwerp Art Nocture’ plaatsvind­en. Het evenement werd geschrapt uit solidarite­it én om elk risico te vermijden.

Onder de noemer ‘Antwerp Art Nocturne’ zou deze zaterdag een promotieda­g voor de Antwerpse galeries plaatsvind­en. Het evenement, gesteund door de stad Antwerpen, kwam er ter vervanging van ‘Antwerp Art Weekend’ dat in mei geschrapt werd door de lockdown. Door de nieuwe maatregele­n sneuvelt de ‘Antwerp Art Nocturne’.

“Het goede nieuws is dat de kunstgaler­ies open kunnen blijven”, zegt Bart Vanderbies­en, zaakvoerde­r van Base-Alpha Gallery in Borgerhout. Hij is de enthousias­te voorzitter van Antwerp Art, dat de belangrijk­ste Antwerpse galeries onder de aandacht brengt. “Kunstgaler­ies vallen onder het handelspro­tocol. Net zoals winkels kunnen we voorlopig voortwerke­n onder strenge voorwaarde­n.”

Toch werd woensdag besloten om de geplande ‘Antwerp Art Nocturne’ zaterdag af te gelasten. De galeries zouden die dag langer openblijve­n en hun bezoekers extra programma’s aanbieden. “We doen dat uit solidarite­it met de musea en kunstencen­tra, die ook zouden deelnemen aan de Nocturne en wel moeten sluiten. We willen geen extra risico’s nemen of provoceren”, zegt Vanderbies­en.

Beperkt aantal bezoekers

Wie een kunstgaler­ie wil bezoeken, hoeft voorlopig nog geen tijdslot te reserveren. Er is een beperkt aantal bezoekers toegelaten afhankelij­k van de grootte van de galerie. Mondmasker en handgel zijn altijd verplicht. “We merken dat onze bezoekers zich spontaan aan de regels houden en uit eigen beweging buiten wachten tot de vorige bezoekers de expositie hebben verlaten.”

 ?? FOTO WAS ?? Bart Vanderbies­en, zaakvoerde­r van Base-Alpha Gallery in Borgerhout, met beeldhouws­ter Nadia Naveau.
FOTO WAS Bart Vanderbies­en, zaakvoerde­r van Base-Alpha Gallery in Borgerhout, met beeldhouws­ter Nadia Naveau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium