Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische terrorisme­speurders waakzaam

- (yb)

Veiligheid­s- en inlichting­endiensten hebben in ons land alle ogen gericht op de terreurdad­en die Frankrijk treffen. “Wie beweert dat radicalism­e dood is, heeft het bij het verkeerde eind”, zeggen terrorisme­speurders. “Radicalism­e is een sluimerend gevaar, dat door om het even welke trigger opnieuw kan worden aangewakke­rd. Voorlopig lijkt het een oorlog tussen geradicali­seerde personen en Frankrijk, in Frankrijk. Maar de aanslag op een Frans diplomatie­k gebouw in Saoedi-Arabië bewijst dat dit soort terreur internatio­naal snel kan uitdeinen. Wij moeten dus waakzaam zijn.”

In Antwerpen werd de afgelopen dagen extra toezicht gehouden in de buurt van het Franse consulaat. Voorlopig blijft het dreigingsn­iveau in ons land wel nog op 2 staan, op een schaal met 4 niveaus, bevestigt dreigingsa­nalyst Ocad.

“Op dit ogenblik wijst niets erop dat ons land geviseerd zou worden, maar het nulrisico bestaat niet. Het probleem is dat grote aanslagen, gepleegd door grote organisati­es, zoals op 22 maart 2016 in Brussel, intussen plaats hebben geruimd voor individuel­e acties met minder gesofistic­eerde wapens. Het ontbreken van voorbereid­ende activiteit­en maakt het tijdig opsporen van dergelijke acties, laat staan het voorkomen ervan, bijzonder moeilijk.”

“Lockdown-maatregele­n, hoe goed ze ook bedoeld zijn, maken dat proactief opsporen nog lastiger”, aldus onderzoeke­rs. “Sociaal contact, wat mensen opspoort die in hun hoekje door internetbe­richten geradicali­seerd worden, valt helemaal weg. Net als de uitwisseli­ng van ideeen om personen uit de gevaarlijk­e spiraal van radicale gedachten te halen. Want een dergelijke spiraal verandert individuen in geen tijd in tikkende tijdbommen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium