Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kudde verwacht in voorjaar heuse buffelbaby­boom

Buffelboer­derij koopt 22 drachtige buffels over van Waalse farm

-

De waterbuffe­lweide van de familie Keysers-Dekker in de Raymond Delbekestr­aat heeft deze week een forse groeischeu­t ondergaan. Van een buffelfarm in Wallonië kwamen 22 drachtige buffeldame­s over, waardoor de Zoerselse kudde van 38 dieren tegen het voorjaar uit 88 waterbuffe­ls zal bestaan. Na de goeie reacties op het buffelijs wil het gezin hier nog een stapje verder mee gaan.

Tien vrouwtjesb­uffels die melkveehou­ders Wim en Wendy Keysers al hadden, verwachten ook een kalfje, wat voor een hele buffelbaby­boom zorgt. Die 88 knorrende buffels – ze loeien niet maar maken schattige varkensgel­uidjes – moeten in het voorjaar van 2021 de hoevewinke­l vullen, waar naast buffelmelk en -ijs ook nog andere buffelprod­ucten aangeboden zullen worden. Op dit moment kan je er al tijdens de openingsur­en van de hoevewinke­l terecht voor verse buffelmelk. “Omdat het pop-upijssalon van afgelopen zomer wel aansloeg, gaan we volgend jaar bekertjes buffelijs in ons winkeltje aanbieden, die de mensen dan op de picknickba­nk naast een van onze twee buffelzwem­vijvers kunnen opsmullen”, vertelt Wendy. “Zo moeten we niemand in de winkel zetten om uit te scheppen. Onze hoevewinke­l wordt nog verder uitgebreid met eieren, melk en karnemelk, maar ook yoghurt en kaas op basis van buffelmelk. Partner Foodprojec­t Jens Marien een bevriende kok met eigen traiteurza­ak - zal bereide buffelgere­chten voorzien. Ook in de winter komt er een aanbod van worstenbro­odjes en warme wafels.”

Met de verdrievou­diging van de buffelkudd­e gaat het nu wel plots heel hard met het buffelproj­ect. ”Maar het was een kans die we niet mochten laten liggen”, legt Wendy Dekker uit. “De drachtige buffels komen van een buffelboer­derij in Wallonië, die met een overtal kampte. Als je weet dat er slechts twee buffelfarm­s in België zijn - wij en die in Wallonië - besef je dat het een buitenkans was. Onze eerste buffels kwamen van een waterbuffe­lfarm in Nederland, maar die dieren moesten in quarantain­e omdat ze uit het buitenland kwamen. Nu moesten we enkel nog bloed laten nemen.”

Boer Wim Keysers zal de komende maanden zijn werk hebben als ‘vroedman’. “Wim staat sowieso ’s nachts soms op als onze gewone melkkoeien moeten bevallen, dus hij is dat gewend. Bovendien kalveren waterbuffe­ls over het algemeen heel vlot. Ze moeten geen keizersned­es ondergaan”, legt Wendy uit. “Onze nieuwe Waalse buffels zien er een beetje anders uit dan onze Nederlands­e die we al hadden. Ze zijn iets fijner en edeler van hoofd en bouw. Onze andere waterbuffe­ls hebben een grote kwab tussen hun voorpoten. Dat hebben deze buffels niet.”

Wendy noemde de nieuwe dames al naar zangeresse­n. Ook schepen van Lokale Economie en Landbouw Olivier Rul (Open Vld) is in zijn nopjes. “Deze waterbuffe­ls kaderen perfect in onze lokale fietsroute van de korte keten, die we nog verder willen uitbreiden. Of onze interactie­ve kaart waarbij al onze Zoerselse producente­n gecentrali­seerd zullen worden. Dat staat op de planning van 2021.”

Volgens buffelboer­in Wendy is de waterbuffe­lmelk vooral gegeerd bij mensen met koemelkall­ergie, Irakezen en Turken. De buffelijsj­es lokten tijdens de popup afgelopen zomer dan weer vooral locals naar de hoeve die met de fiets een bolletje kwamen likken. Vanaf volgend jaar kunnen ze dan een bekertje buffel komen lepelen.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Wim Keysers en Wendy Dekker bij hun nieuwe dames.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Wim Keysers en Wendy Dekker bij hun nieuwe dames.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium