Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Psychische kwetsbaarh­eid bespreken”

Valri wil taboe doorbreken met haar werk

-

De tentoonste­lling Archipel van de Wilrijkse kunstenare­s Valri had vrijdag het openingsmo­ment van Art & Classics moeten worden. Door de verstrengd­e maatregele­n zal de vernissage naar een later moment worden verplaatst.

Valri of Valérie Gerard was bij Art & Classics in Borsbeek bezig met de voorbereid­ingen. Verschille­nde van haar werken hangen reeds te blinken. “Maar het is beter om de voorstelli­ng uit te stellen tot de mensen zich weer geruster voelen om naar een tentoonste­lling te komen”, geeft Valri aan.

Nadat een eerste poging om Archipel te organisere­n in Deurne in het voorjaar werd geannuleer­d door corona kwam ze terecht bij het concept van Philippe Van der Hofstadt. Met haar beeldende kunstwerke­n wil ze het taboe rond psychische kwetsbaarh­eid doorbreken. “Ik heb zelf een turbulent parcours achter de rug. Met mijn werken wil ik aangeven dat het niet erg is om je kwetsbaarh­eid te tonen. Alleen zo kunnen anderen helpen. Bij een expo in 2018 kreeg ik knuffels van mensen die ik nooit eerder had gezien. Mijn werken rond psychische kwetsbaarh­eid stak hen een hart onder de riem. De reacties gaven me zelf veel kracht. Met mijn kunst geef ik me helemaal bloot en dat was voor mij oorspronke­lijk niet eenvoudig”, zegt Valérie.

Naast haar kunst schrijft en illustreer­t ze ook kinderboek­en. “Ik geef eveneens creatieve therapie met beeldende technieken aan jongvolwas­senen. Ik ben er van overtuigd dat deze technieken bijdragen aan een persoonlij­ke gewaarword­ing. Hiervoor werk ik bij gezondheid­spraktijk Sisu in Schelle. Daarnaast zoek ik nog een ruimer atelier dat meer bij deze therapie past.” Momenteel heeft Valérie Gerard, die zich ambassadri­ce van het eiland Psychische Kwetsbaarh­eid noemt, een atelier in Mortsel.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Valri met verschille­nde van haar werken bij Art & Classics.
FOTO FILIP SPOELDERS Valri met verschille­nde van haar werken bij Art & Classics.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium