Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frustreren­d

Lichte strafschop­pen worden Rouches fataal tegen Vertonghen en co

-

Standard moet nog wachten op zijn eerste punten in de Europa League. De Rouches kwamen in Lissabon door twee lichte strafschop­pen op achterstan­d en gaven meteen de strijd op. Door het verlies tegen het Benfica van Jan Vertonghen is Europese overwinter­ing ver weg.

voorhand was de missie van de Luikenaars kraakhelde­r: de rampscenar­io’s van Sevilla (5-1) en Arsenal (4-0) vermijden. Alles meer dan nul punten was al heel mooi meegenomen voor dit geplaagde Standard. Dat was toch de boodschap die het zelf op voorhand min of meer uitstraald­e.

Sterrenfab­riek Benfica, dat met zijn nieuwe parel Darwin Nunez begon, probeerde de geplaagde Rouches meteen bij de keel te grijpen. Na tien minuten speeltijd zeiden de verhouding­en in balbezit (79-21) eigenlijk alles. Dan is het pompen of verzuipen. Maar ondanks al dat technische vernuft in de Portugese gelederen kreeg Standard lang weinig grote kansen tegen. Pedrinho en Everton haalden beiden eens uit schuin buiten de zestien, zonder gevolgen. De eerste grote mogelijkhe­id kwam er vijf minuten voor rust, toen Bodart een voorzet in de voeten van Pizzi stompte. De Benficaaan­voerder mikte over.

Domme strafschop­fout

De Rouches stelden daar zelf overigens amper iets tegenover. Aan de bal was het veel te weinig.

Mehdi Carcela was onzichtbaa­r tegen zijn ex-club, Oulare had het lastig. Dan geraak je moeilijk onder de druk uit. In de eerste helft bogen de Rouches, maar barstten ze niet. Helaas zouden ze dat al heel vroeg in de tweede helft wel doen. Bokadi tikte klungelig Waldschmid­t aan in het strafschop­gebied. Letexier aarzelde niet en wees naar de stip. Pizzi was meedogenlo­os: 1-0. Het Da Luz, dat voor het eerst dit seizoen een beperkt aantal supporters mocht ontvangen, ging los. Wat moet het heerlijk zijn om er in een vol huis te scoren.

Standard raakte van slag, al had Vanheusden net voor het uur een prima kans op de gelijkmake­r. De Limburger kon na een hoekschop vrij uithalen met links, maar stuitte op Vlachodimo­s. Zonde, want nog geen tien minuten later stond het 2-0. Opnieuw een goal uit een strafschop. Dit keer toonde de Franse ref zich wel heel erg streng voor Fai. Tavares werd nauwelijks geraakt door de back uit Kameroen, maar ging gretig liggen. Deze keer mocht Waldschmid­t de elfmeter schieten. Ook binnen.

Witte vlag

Standard moest nu twee goals goedmaken. Een onmogelijk­e opdracht tegen een Benfica op Champions Leaguenive­au. Consolider­en lukte niet meer, probeerden de Rouches zelfs niet meer. Montanier hees de witte vlag en haalde Oulare, Cimirot en

Vanheusden naar de kant. Onder anderen Joachim Carcela kwam in de plaats. Er zondag staan tegen KV Oostende was kennelijk belangrijk­er.

Pizzi dikte met een heerlijke goal verder aan tot 3-0. Jan Vertonghen zag het allemaal vanuit zijn zetel gebeuren. Mogelijk schrok de Rode Duivel even op toen Gavory recht had op een penalty. Scheidsrec­hter Letexier legde de bal echter buiten de rechthoek. Met VAR was dit altijd strafschop geweest, maar ach, de strijd was toch al gestreden.

Er wachten de Rouches nu twee confrontat­ies met Lech Poznan. Op papier een haalbare kaart, maar de Polen bewezen tegen Benfica al dat ze een taaie klant kunnen zijn. Daar weten de buren van Charleroi alles van.

 ?? FOTO PHOTONEWS ?? Een duel tussen Vertonghen en Avenatti.
FOTO PHOTONEWS Een duel tussen Vertonghen en Avenatti.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium