Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanaf 2021 ook huisvuilop­haling op feestdagen

Voorstel ter goedkeurin­g op schepencol­lege, vakbonden geen voorstande­r

- SACHA VAN WIELE

Het Antwerpse schepencol­lege beslist normaal vrijdag om ook op feestdagen het huishoudel­ijk afval op te halen. Deze regeling gaat in vanaf 1 januari 2021. Opmerkelij­k is wel dat dit zonder goedkeurin­g van de vakbonden gebeurt.

De afvalophal­ing op feestdagen staat in het Antwerpse bestuursak­koord. Nu moeten stedelinge­n als de ophaalrond­e op een feestdag valt, hun afvalzakke­n en -containers de eerstvolge­nde dag aanbieden. Alleen blijkt dat veel mensen dat niet doen of vergeten. Het gevolg is dat er op feestdagen afvalzakke­n buiten staan, die dan op hun beurt weer sluikstort aantrekken. Met de nieuwe regeling moeten Antwerpena­ars geen rekening meer houden met de feestdagen.

Het stadsbestu­ur zat hier de afgelopen maanden over samen met de vakbonden, maar een akkoord kwam niet uit de bus. Toch gaan de vakbonden ook niet dwarsligge­n. “Principiee­l gaan we niet akkoord met dat er op feestdagen moet worden gewerkt”, zegt Ken Zegers van de socialisti­sche vakbond ACOD. “We nemen dus alleen akte van de intenties van het schepencol­lege. De stad heeft bij een bevraging voldoende vrijwillig­ers gevonden onder het personeel van Stadsreini­ging die gerust op een feestdag willen werken. Ik betwijfel echter of er altijd voldoende vrijwillig­ers gevonden zullen worden.”

Skender Baleci van ACV Openbare Diensten pleit voor een evaluatie op termijn. Hij heeft een dubbel gevoel. “Ik wil het een kans geven”, zegt Baleci.

“Werken op een feestdag is niet leuk, maar voor een deel van de personeels­leden biedt het de mogelijkhe­id om hun inkomen aan te vullen met de premie die zij krijgen door te werken op zo’n dag. Het huidig systeem is ook niet ideaal. Na een feestdag is er een dubbele ophaalrond­e. Dat is zeer belastend voor het personeel. Het is niet alleen fysiek zwaar, maar we merken ook dat er op zo’n dag meer ongevallen gebeuren. Beide opties hebben voor- en nadelen.”

Antwerps schepen van Stads- en Buurtonder­houd Fons Duchateau (N-VA) bevestigt dat de afvalophal­ing op feestdagen ter goedkeurin­g op de collegeban­ken ligt. “Vanaf januari zijn feestdagen niet langer de uitzonderi­ng op de regel. Als je ophaaldag toevallig op een feestdag valt, dan zal je huisvuil voortaan wél opgehaald worden. Ik wens onze mensen van de huisvuilop­haling uitdrukkel­ijk te bedanken voor hun flexibele houding. We maken het als stad steeds makkelijke­r om van afval af te raken. We hopen dat deze aanpak ook inspireert om het correct te doen”, zegt Duchateau.

De nieuwe regeling belet ook een herhaling van Moederdag in 2018 op de Meir. De winkelas lag op deze feestdag bezaait met afvalzakke­n, papier en karton. Het winkelpers­oneel had de dinsdag voor de feestdag het afval al buiten gezet, terwijl het pas in de nacht van woensdag op donderdag zou worden opgehaald.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De Meir lag op Moederdag in 2018 bezaaid met afvalzakke­n, dat zou door de nieuwe regeling niet meer het geval mogen zijn.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De Meir lag op Moederdag in 2018 bezaaid met afvalzakke­n, dat zou door de nieuwe regeling niet meer het geval mogen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium