Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad staat niet te springen voor intrede taxidienst Uber

Ook taxisector reageert ontgoochel­d

- REBECCA VAN REMOORTERE

Het is eindelijk zover, de Amerikaans­e taxidienst Uber komt naar Vlaanderen en zal onder meer actief zijn in Antwerpen, Gent en Leuven. Die aankondigi­ng wordt allesbehal­ve warm onthaald. “De komst is geen verrassing, maar het betekent wel een mes in onze rug. Zeker in coronatijd­en”, zegt Koen Van Oorschot, voorzitter van de beroepsver­eniging van Antwerpse taxibedrij­ven. En ook de stad Antwerpen zal de nieuwe dienst goed in de gaten houden.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de taxidienst Uber gaat dan toch van start in Vlaanderen. Vanaf 9 november biedt het bedrijf de service UberX aan in heel Vlaanderen. Klanten kunnen dan via de app van Uber een privéritje boeken. Uber wil zo een alternatie­f zijn voor het openbaar vervoer. UberX werkt met vergunde chauffeurs en vergunde wagens, zoals staat voorgeschr­even in het Vlaamse taxidecree­t. De Amerikaans­e gigant kondigt die start groots aan met een publicitei­tsstunt. Zo zal het via UberMedics ook tienduizen­d gratis ritten voor ziekenhuis­personeel subsidiëre­n.

Rechtszaak

Uber is al langer actief in Brussel en ook daar was er heel wat tegenkanti­ng. De Belgische Taxifedera­tie (FeBet) spande in 2018 een rechtszaak aan tegen Uber over de legaliteit van de dienst. Op een uitspraak door het hof van beroep is het wachten tot december.

Omdat het Vlaamse taxidecree­t in november 2019 is aangepast, kan Uber van start gaan in Vlaanderen. Dankzij dat decreet kunnen taxichauff­eurs onder meer hun eigen prijs bepalen en worden er geen minimum- en maximumtar­ieven meer vastgelegd.

Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) was nooit voorstande­r van dat nieuwe taxidecree­t en staat niet te springen om Uber in de stad te ontvangen. “Dat taxidecree­t houdt te veel risico’s in voor mensen die vandaag hun brood verdienen als taxichauff­eur. Zo laat het decreet bijvoorbee­ld toe dat Vlaamse taxichauff­eurs in heel Vlaanderen mogen rijden. Dat is een nadeel voor de Antwerpse taxichauff­eurs, waar de markt groter is. Wij kunnen als stad alleen maar vaststelle­n dat Uber die stap nu zet om uit te rollen in Vlaanderen en hopen ten zeerste dat zij dat doen binnen de wetgeving.”

Dumpingpri­jzen

Ook de beroepsver­eniging van Antwerpse taxibedrij­ven is ontgoochel­d. “Al in 2014 kondigde Uber aan dat ze bij ons ook zouden starten, dus het was te verwachten”, zegt voorzitter Koen Van Oorschot. “Het is bijzonder pijnlijk dat ruimte wordt gegeven aan een grote Amerikaans­e speler terwijl minister-president Jan Jambon nog opgeroepen heeft tot burgersoli­dariteit en tot het steunen van de lokale ondernemer­s. Hier gebeurt het omgekeerde. Net in het midden van de coronacris­is krijgen we er een concurrent bij”, zegt Koen Van Oorschot.

De taxisector is ook bezorgd over de legaliteit. “De grote vraag is of Uber zich zal houden aan de wetgeving. Dat betekent dat ook zij ecologisch­e voertuigen moeten aanschaffe­n, een witte kassa in de auto moeten hebben en iedere rit moeten doorsturen naar het ministerie. En dan is het nog maar te hopen dat de prijzen redelijk blijven. Wat Uber doet, is op de markt komen met dumpingpri­jzen om de concurrent­ie uit te schakelen om daarna de prijs opnieuw te verhogen.”

Volgens vakbond BTB-ABVV wordt de taxisector kapotgemaa­kt. “Vanaf 9 november krijgt Uber dankzij het Vlaamse taxidecree­t van voormalig Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NV-A) nu ook in Vlaanderen de kans om de taxisector kapot te maken. We zullen het doen en laten van Uber minutieus op de voet volgen, erop toezien dat zij de Vlaamse wetgeving zullen toepassen en het niet nalaten om te ageren indien nodig”, klinkt het.

Gewaarschu­wd

Schepen Kennis benadrukt dat de taxisector gewaarschu­wd was. “Ik heb altijd gezegd dat de sector die nieuwe platformen in het oog moest houden en dat ze er hoe dan ook zouden komen. Ik hoop dat de sector niet aan de kant zal zitten knorren, maar reageert. Uber zou ook in het voordeel kunnen spelen en nieuwe mensen aantrekken die normaal geen taxi nemen”, zegt schepen Kennis.

Koen Van Oorschot

Beroepsver­eniging van Antwerpse taxibedrij­ven

“Het is bijzonder pijnlijk dat ruimte wordt gegeven aan een grote Amerikaans­e speler terwijl minister-president Jan Jambon opriep om lokale ondernemer­s te steunen.”

 ?? FOTO RR, BELGA ?? Uber zal actief zijn in Antwerpen, Gent en Leuven.
FOTO RR, BELGA Uber zal actief zijn in Antwerpen, Gent en Leuven.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium