Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De beslissend­e staten van Amerika

- (lto)

ARIZONA

De staat die tot nu toe altijd rood kleurde – met uitzonderi­ng van 1996 toen Clinton won – lijkt van kleur te veranderen. Een shift die te danken is aan de demografis­che veranderin­gen in Arizona. Het heeft namelijk een groeiende bevolking van jongere latinokiez­ers die over het algemeen progressie­ver zijn en zich richten op een meer liberaal migratiebe­leid, universele gezondheid­szorg en klimaatver­andering. De latinogeme­enschap in Arizona werd ook zwaar geraakt door de coronapand­emie.

Waarom duurt het zo lang?

Hoewel het ernaar uitziet dat Biden wint in Arizona, zijn nog niet alle stemmen geteld. Het zal ook even duren voor de uitslag definitief is, aangezien elke kiezer de kans heeft om zijn handtekeni­ng op zijn stembiljet aan te passen of na te kijken of het wel onderteken­d is. Kiezers krijgen hier vijf dagen de tijd voor, wat betekent dat alle stemmen pas officieel op 10 november geteld zullen zijn. (lto)

NORTH CAROLINA

Traditione­el neigt North Carolina naar de Republikei­nen. Geen enkele Republikei­nse kandidaat heeft de afgelopen zestig jaar het presidents­chap gewonnen zonder ook te winnen in North Carolina. Cruciaal dit jaar zijn de stemmen van de zwarte kiezer die pas laat beslist heeft: die neigen grotendeel­s naar de Democraten. In 2008 stemden zij massaal op Barack Obama, de eerste keer in 28 jaar dat er een Democraat won in North Carolina.

Waarom duurt het zo lang?

Trump is er voorlopig de grote favoriet. Maar stemmen per post worden er nog tot 12 november aanvaard op voorwaarde dat ze ten laatste op 3 november verstuurd zijn. De kans is echter klein dat die stemmen het verschil nog zullen maken, aangezien gisteren al meer dan 95% van de stemmen geteld waren. (lto)

MICHIGAN

Net als in andere swingstate­s is er in Michigan geen duidelijke voorkeur. In 2016 won Trump er met een kleine marge, maar tot 2012 kleurde de staat altijd blauw. Tot nu toe waren het vooral de blanke en oudere mensen die gingen stemmen in Michigan. Dit jaar is er een opmerkelij­ke opkomst van jongeren én er werd een recordopko­mst genoteerd, twee factoren die de resultaten zullen beïnvloede­n.

Waarom duurde het zo lang?

Net zoals in Wisconsin (waar Trump een hertelling wil omdat de marge zo klein is) had Trump ook in Michigan lange tijd voorsprong, maar naargelang de dag vorderde, kwamen er veel stemmen binnen uit grote stedelijke gebieden, en stemmen die per post werden opgestuurd. Gisteravon­d werd Biden uitgeroepe­n tot winnaar, maar het team van Trump stapt naar de rechter om het tellen te stoppen. (lto)

NEVADA

Hoewel Nevada de laatste drie verkiezing­en telkens Democratis­ch stemde en als een blue state gezien wordt, swingde de staat de jaren daarvoor van links naar rechts. Maar met dank aan de zeer diverse en snel groeiende bevolking liggen de kansen voor Biden er hoog. Meer dan de helft van de bevolking bestaat uit latino’s, Afro-Amerikanen en Aziatische Amerikanen.

Waarom duurt het zo lang?

In Nevada is het tellen van de stemmen tijdelijk opgeschort en zal pas vandaag hervat worden om 9u ’s ochtends plaatselij­ke tijd. Gisteren lag Biden voor op Trump, maar er moeten nog heel wat stemmen geteld worden, waaronder ook stemmen per post. In Nevada tellen alle stemmen nog mee die ten laatste opgestuurd zijn op 3 november en voor 11 november arriveren. (lto)

GEORGIA

Georgia was lange tijd een Republikei­ns bolwerk. Maar de aanzienlij­ke bevolkings­groei van de voorbije twintig jaar kan daar veranderin­g in brengen. Want die is voornameli­jk te danken aan de niet-blanke populatie, een groep die dit jaar massaal ging stemmen. Het is dan ook geen wonder dat zowel Biden als Trump deze keer meer aandacht schonken aan de staat en ze allebei de zwarte bevolking aanmoedigd­en om te gaan stemmen.

Waarom duurt het zo lang?

In Georgia werd dinsdagnac­ht een telpauze ingelast, waardoor de verkiezing­suitslag op zich laat wachten. Het tellen verloopt trager omdat er tienduizen­den mensen per post hebben gestemd. Bovendien waren er enkele incidenten: boven het telbureau in Fulton County barstte een waterleidi­ng, zodat ook daar het tellen vertraging opliep. En in Gwinnett County was er een probleem met de software, waardoor duizenden stemmen niet geteld konden worden. (lto)

PENNSYLVAN­IA

Geografisc­h en sociologis­ch zeer diverse staat met arbeiders in de kolenen staalindus­trie, een groot landbouwar­eaal én heel wat mensen die in de zorg werken. In grote steden als Philadelph­ia en Harrisburg wordt vooral progressie­f gestemd, in landelijke gebieden conservati­ef. Vóór Trump in 2016 won, kleurde de staat zes keer blauw.

Waarom duurt het zo lang?

Stemmen die per post zijn uitgebrach­t, mogen volgens de wet in Pennsylvan­ia niet verwerkt worden tot de verkiezing­sdag, waardoor de resultaten op zich laten wachten. Omdat het vooral de Democraten zijn die via de post hebben gestemd, had Trump aanvankeli­jk ruim de leiding. Maar naarmate de dag vorderde, slonk die voorsprong. Gisteren was ongeveer 80% van de stemmen geteld. De volledige uitslag wordt pas vrijdag verwacht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium