Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Half miljoen sneltests op komst, maar voor wie zijn ze bedoeld?

Vlaanderen wil tests gebruiken in woonzorgce­ntra, maar nog veel twijfels over nauwkeurig­heid

-

De eerste lading van 500.000 sneltests komt bijna aan in ons land. Maar waarvoor we ze gaan gebruiken, is nog voer voor discussie. Vlaanderen wil de tests die het zelf heeft aangekocht graag gebruiken in woonzorgce­ntra, maar botst op tegenstand omdat de testen nog te onnauwkeur­ig zijn. Waar gaan we ze dan wel inzetten? En kan je er zelf een halen bij de apotheek?

Wat zijn sneltests?

De snelle antigeente­sts, kortweg sneltests, zijn een aanvulling op de klassieke PCR-tests. De sneltests zijn minder gevoelig. Ze detecteren dus niet elk coronageva­l, maar wel wie veel virus draagt en dus besmetteli­jk is. Het grote voordeel is de tijdwinst: het resultaat is er al na een kwartier.

Sneltests zijn vooralsnog geen zelftests. Voor de staalafnam­e is een keel- of neusswab nodig en dat moet medisch personeel doen. Het is ook niet de bedoeling dat je het resultaat voor jezelf houdt. Contactops­poring heeft het nodig en ook sciensano wil weten of je positief dan wel negatief test om de curves correct te kunnen berekenen. Dan is er nog een derde soort, de speekselte­st, maar die zit nog in een testfase. Daarbij is de staalafnam­e gemakkelij­k en pijnloos, maar de analyse moet wel in een lab gebeuren. De speekselte­st is dus vooralsnog geen sneltest.

Waarom hebben we die sneltests nog niet?

Simpelweg omdat sneltests lang niet betrouwbaa­r genoeg waren. Sinds kort heeft het federaal geneesmidd­elenagents­chap FAGG een lijstje met goedgekeur­de tests. Die mogen gekocht worden en dat gebeurt ook, zowel door lokale initiatiev­en in bijvoorbee­ld de stad Kortrijk en de Oost-Vlaamse sneltestbu­s als door de overheden.

Hoeveel sneltests heeft ons land al besteld?

De federale overheid bestelde in oktober een half miljoen tests voor 2,86 miljoen euro. De levering gebeurt deze week. Intussen wordt de aankoop voorbereid van miljoenen extra tests. De federale overheid mikt op een totaal van vier miljoen sneltests.

Maar dat is niet alles. Ook Vlaanderen heeft sneltests besteld: vier miljoen voor een budget van 20 à 30 miljoen euro. De eerste leveringen worden half november verwacht.

Gaan we sneltests gebruiken in woonzorgce­ntra?

Dat was gisteravon­d nog een heikel punt. De acht bevoegde ministers zaten samen om een gemeenscha­ppelijke strategie af te kloppen. Vlaanderen wil graag sneltests inzetten in woon-zorgcentra, de rest niet. De foutenmarg­e is te groot, klinkt het. Als een positief geval door de mazen van het net glipt, kunnen de gevolgen groot zijn. Ze zweren daarom voor de rusthuizen bij de betrouwbaa­rdere PCR-tests.

Dat zegt ook microbiolo­og Herman Goossens (UAntwerpen), die de leiding heeft over de taskforce testing. “De waarde van sneltests om het virus te detecteren bij besmette personen zonder symptomen is onvoldoend­e onderzocht”, schreef hij laatst in een opiniestuk in zusterkran­t “Vandaar dat ik er niet voor pleit om sneltests nu al in te zetten voor het periodiek testen van personeel en bewoners van woonzorgce­ntra.”

Waar dan wel?

De

Standaard.

Volgens Goossens zouden de federale tests gebruikt worden in de ziekenhuiz­en, de triage- en staalafnam­ecentra

en de dokterspra­ktijken. Dat moet de druk weghalen bij het klassieke testcircui­t. Als de labo’s meer ademruimte krijgen, dan zal ook de contact- en bronopspor­ing sneller kunnen verlopen.

De tests die door de deelstaten werden aangekocht zouden dan worden ingezet bij de contact- en bronopspor­ing. Sneltests zijn ideaal om bij uitbraken de superversp­reiders op te sporen. Dat is belangrijk om de verspreidi­ng van het virus tegen te gaan én voor het al dan niet kunnen openhouden van scholen en bedrijven.

Hoe zit het met de logistiek?

Over de verdeling van de tests en het verzamelen van de testresult­aten moeten nog afspraken gemaakt worden. “We moeten vooral chaos vermijden”, zegt coronacomm­issaris Pedro Facon. “De data moeten doorgegeve­n worden. Bij een positief resultaat willen we dat er contactopv­olging komt. We willen ook de negatieve resultaten, anders betekenen onze positivite­itsratio’s niets meer. Ook willen we terugbetal­ing voorzien. Men onderschat ten zeerste hoeveel operatione­le kwesties er zijn.”

Kunnen burgers zelf een test kopen?

De sneltests die het FAGG goedkeurt, zijn in principe toegankeli­jk voor iedere burger, al gaan er stemmen op die het willen verbieden voor individuee­l gebruik. Het heeft meestal ook weinig zin. Zo’n test is een momentopna­me en moet doelgerich­t gebruikt worden. Wie vandaag negatief scoort, kan morgen een positief resultaat krijgen. En voor de hele bevolking meerdere sneltesten voorzien, is logistiek onmogelijk.

 ?? FOTO BELGA ?? In het woonzorgce­ntrum Sint-Jozef in Kortrijk werd er eerder al geëxperime­nteerd met sneltests voor bezoekers.
FOTO BELGA In het woonzorgce­ntrum Sint-Jozef in Kortrijk werd er eerder al geëxperime­nteerd met sneltests voor bezoekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium