Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrees voor verzakking­en in omgeving slotgracht

Gemeentebe­stuur en Pidpa grijpen in

- (jw)

De slotgracht van het Solhofpark in Aartselaar baart het gemeentebe­stuur al een hele tijd grote zorgen. Er dreigen verzakking­en in de weg die langs het domein loopt. Met de steun van Pidpa en Onroerend Erfgoed zijn nu belangrijk­e herstellin­gswerken uitgevoerd. Ook wordt de riolering in de omgeving aangepakt.

Al verschille­nde zomers staat de ooit zo prachtige slotgracht die het Solhofkast­eel omzoomt droog. Het gemeentebe­stuur zocht naar

een oplossing. Eerder werden damplanken aangebrach­t maar die reikten blijkbaar niet diep genoeg.

“Het verkeer dat in de Baron van Ertbornstr­aat rijdt, veroorzaak­t trillingen waardoor de grond van de talud onder de planken door schoof”, zegt milieusche­pen René Lauwers (Groen). “Dit veroorzaak­te in de buurt stabilitei­tsprobleme­n in de ondergrond en zou mettertijd zelfs kunnen leiden tot verzakking­en in het wegdek.”

Op advies van specialist­en besliste het gemeentebe­stuur metalen schranskor­ven gevuld met stenen in de vijver tot op de vaste grond te plaatsen. Hierdoor kan niet langer de grond in de slotgracht schuiven.

Tegelijk laat het gemeentebe­stuur momenteel in het stuk van de Solhofdree­f tot de Beukennote­ndreef de riolering heraanlegg­en. Er komen ook straatkolk­en, en het erg smalle voetpad in de Baron van Ertbornstr­aat wordt iets verbreed. Tussen het Solhofdome­in en de straat komt een nieuwe afsluiting in spijlenhek­werk van 1,2 meter hoog. Ook het bushokje richting Laar wordt gefatsoene­erd,terwijl het wachthuisj­e richting Kontichses­teenweg naar het kruispunt met de Solhofdree­f verhuist. Dit alles moet het risico op verzakking­en wegnemen.

De totale kostprijs hiervan bedraagt 386.000 euro waarbij Pidpa 95.000 euro voor haar rekening neemt. Om het erfgoed te bewaken komt ook Onroerend Erfgoed met 44.000 euro over de brug. De werken aan de gracht zijn ondertusse­n afgerond. De werken aan de straat duren nog tot eind deze maand. Tot die tijd blijft de rijweg afgesloten.

www.aartselaar.be

 ?? FOTO JW ?? De slotgracht van het Solhofdome­in is afgewerkt en bevat opnieuw voldoende water.
FOTO JW De slotgracht van het Solhofdome­in is afgewerkt en bevat opnieuw voldoende water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium