Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Republikei­nse stokken in de wielen

-

Joe Biden zal gisteren vermoedeli­jk teruggedac­ht hebben aan 2008, toen hij als vicepresid­ent met Obama voor een “blue wave” zorgde: het presidents­chap, het Huis én de Senaat. De Democraten hadden gehoopt dat die gouden tijd zouden terugkeren, maar dat lijkt zo goed als uitgeslote­n. En dan wordt het wel érg moeilijk om eigen accenten te leggen.

Het Huis voor de Democraten, de Senaat voor de Republikei­nen. Gisteravon­d zag het ernaar uit dat de verkiezing­en niets zouden veranderen aan die machtsverh­oudingen. En dat de president dus met een verdeeld Congres opgezadeld zal worden. Een stevig beleid voeren, wordt dan zo goed als onmogelijk, zo leert de recente politieke geschieden­is. Zeker op het moment dat de VS gespletene­r is dan ooit, wordt het moeilijk voor Biden om zijn verkiezing­sbeloftes door te drukken.

Als Biden president wordt, kan de Senaat vanaf het prille begin stokken in de wielen steken. Senaatsled­en hebben een doorslagge­vende stem in het benoemen van kabinetsle­den. En ze moeten ook groen licht geven voor de aanduiding van rechters. Niet alleen die van het Hooggerech­tshof, maar ook die in de hoven van beroep, die vaak bepalend zijn als het over goedof afkeuren van de geldigheid van wetten gaat.

Tijdens de eerste twee jaar van Obama-Biden, in 2009 en 2010, hadden de Democraten wél de meerderhei­d in de twee kamers van het Congres. Het was toen dat Obama de belangrijk­ste accenten kon zetten en zijn Obamacare in de steigers kon zetten. Biden, eens verkozen, zal die luxe niet hebben. Bij elke beslissing zal hij moeten omkijken of de Republikei­nse senatoren hun messen al niet aan het wetten zijn om een rekening te vereffenen.

Biden heeft wel één voordeel. Hij is een diplomaat, gepokt en gemazeld in de politiek, en hij kent zijn wegen naar de vrienden aan de politieke overkant om tenminste te probéren om bruggen te slaan. Een politiek talent dat Obama ontbrak, zo zei hij vaak, toen die tegenover een deels vijandig Congres kwam te staan en resoluut werd tegengewer­kt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium