Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bouwwoede voorbije 20 jaar grootst in Kempen

- CHRISTOF WILLOCX

In de Kempen zijn in de laatste twintig jaar veel meer woningen bijgekomen dan in andere delen van de provincie Antwerpen en het Waasland. Dat blijkt uit gegevens van Statistiek Vlaanderen. Geel en Hoogstrate­n stijgen het sterkst. In Mortsel en Edegem zijn de minste woningen bijgekomen.

Begin 2020 waren er bijna 3,3 miljoen woningen in Vlaanderen. Dat is 19% meer dan in januari 2001. In veel Kempense gemeenten gaat de stijging een pak sneller. De top tien van sterkste stijgers in de provincie Antwerpen kleurt bijna volledig Kempens. Wijnegem is op plaats negen de enige uitzonderi­ng.

Geel en Hoogstrate­n spannen de kroon. Met een stijging van meer dan 37% zijn er in die gemeenten meer dan dubbel zoveel woningen bijgekomen als het gemiddelde in Vlaanderen. “Dat komt omdat we een centrumsta­d zijn, ook al hebben we die naam officieel niet”, zegt Geels burgemeest­er Vera Celis (N-VA). “Veel jongeren studeren hier aan de Thomas More-hogeschool en dankzij de faculteit Ingenieurs­wetenschap­pen van de KU Leuven zijn we ook een universite­itsstad. Daarnaast zijn er veel zorginstel­lingen, denk maar aan onze twee ziekenhuiz­en, en veel chemische en farmaceuti­sche bedrijven. En er zijn veel winkels én veel groen. Dat trekt mensen aan en heeft dus tot een forse toename van het aantal woningen geleid.”

Volgens Celis is er nog ruimte om woningen bij te bouwen. “Er is nog genoeg bouwgrond over om een hele tijd toe te komen”, zegt ze. “Al willen we niet eindeloos woningen bijzetten. Er moet genoeg ruimte blijven voor groen. We willen dus ook extra wooneenhed­en creëren door renovatie of door meer in de hoogte te laten bouwen.”

“Het is nu welletjes”

Burgemeest­er van Hoogstrate­n Marc Van Aperen (Hoogstrate­n Leeft) is ook op zijn hoede voor te veel bebouwing. “Het is stilaan welletjes geweest”, zegt hij. “Ik begrijp dat veel mensen in onze gemeente willen wonen, onder meer omdat hier veel middelbare scholen en veel goede restaurant­s zijn en er een breed winkelaanb­od is. Maar we mogen ons landelijke karakter niet verliezen. We zitten nu al met een mobiliteit­sprobleem. Mensen hebben ook een stiltegebi­ed nodig waar ze rustig kunnen wandelen.”

Rustige zuidrand

Vera Celis

Burgemeest­er Geel

“We hebben alles: bedrijven, groen, scholen en winkels. Dat trekt volk aan.”

In veel gemeenten in de zuidrand van Antwerpen zijn er in de voorbije twintig jaar weinig woningen bijgekomen. In Mortsel en Edegem blijft de stijging zelfs onder de 10%. Dat is amper de helft van het gemiddelde in Vlaanderen. “Wij wensen niet te verstedeli­jken”, zegt Edegems burgemeest­er Koen Metsu (N-VA). “We willen samen met Natuurpunt zelfs weilanden omvormen tot parkgebied, om te verhindere­n dat die ooit bouwgrond worden. De groene zones in Edegem moeten verankerd blijven. In onze gemeente moeten kinderen veilig naar school kunnen gaan en is er veel ruimte om aan sport te doen.”

De woningprij­zen in Edegem zijn wel hoog. Volgens de federatie van notarissen kost een gemiddeld huis er 371.409 euro.

“Veel ouderen verhuizen naar luxeappart­ementen in onze gemeente. De woningen die daardoor vrijkomen, kunnen worden gerenoveer­d. Zo is er ook nog plaats voor jongere mensen”, zegt Metsu.

Lier primus bij steden

Van de vier centrumste­den in de provincie Antwerpen is Lier de sterkste stijger. Er is in twee decennia ruim 20% woningen bijgekomen. Dat is iets meer dan Turnhout en bijna dubbel zoveel als Mechelen en Antwerpen. “De sterke stijging komt er omdat Lier dicht bij Antwerpen ligt, maar een stad op mensenmaat is”, zegt de Lierse burgemeest­er Frank Boogaerts (N-VA). “Veel mensen wonen in Lier en werken in Antwerpen. Het is makkelijk om met de bus, trein, fiets of auto van Lier tot in de grootstad te geraken. En tegelijk hebben we in onze kleine stad veel rustpunten én groen.”

Is er nog veel plek voor nieuwe woningen in Lier? “In de binnenstad raakt de plaats voor nieuw woongebied stilaan op”, zegt Boogaerts. “Maar aan de rand van de stad is er zeker nog ruimte.”

Koen Metsu

Burgemeest­er Edegem

“De groene zones in Edegem moeten verankerd blijven.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ??
FOTO FILIP SPOELDERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium