Gazet van Antwerpen Stad en Rand

7 miljoen euro voor meer plaats in buitengewo­on basisonder­wijs

Vier scholen in provincie Antwerpen krijgen financiële injectie

-

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) trekt 7 miljoen euro uit voor 259 extra plaatsen in het buitengewo­on basisonder­wijs. Het gaat vooral om capaciteit voor kinderen met een autismespe­ctrumstoor­nis. In de provincie Antwerpen krijgen vier scholen een financiële injectie.

De 7 miljoen euro gaat naar zeven bouwprojec­ten van zeven scholen uit het buitengewo­on basisonder­wijs. Samen moeten ze 259 extra plaatsen opleveren, met vooral meer capaciteit voor scholen die zich ontfermen over type 9: kinderen met een autismespe­ctrumstoor­nis die geen mentale beperking hebben.

Twee onderwijsi­nstellinge­n liggen in Oost-Vlaanderen, één ligt in West-Vlaanderen. In de provincie Antwerpen gaat het om vier scholen die een financiële injectie krijgen: De Merode in Antwerpen, Wilgenduin in Kalmthout (met nieuwe vestiging in Deurne), De Regenboog in Nijlen en Vibo De Brem in Oud-Turnhout.

De projecten werden uitgekozen door het Agentschap voor Infrastruc­tuur in het Onderwijs (AGION) en de Raad van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenscha­p. De plannen van de scholen waren klaar. Bedoeling nu is om de extra plaatsen zo snel mogelijk te creëren.

Oud-Turnhout

Vibo De Brem in Oud-Turnhout vangt vandaag kleuters en lagerescho­olkinderen op met een attest type 2 (een matig tot ernstige mentale beperking), type 4 (een fysieke handicap) en type 9 (met een autismespe­ctrumstoor­nis). In totaal gaat het om 159 leerlingen. Dankzij de financiële injectie van de Vlaamse overheid komen daar veertien plaatsen bij.

Directrice Bieke Verhoeven is uiteraard blij met de steun. “Wij krijgen nog elke dag telefoon van ouders of instanties, zoals het Centrum voor Leerlingen­begeleidin­g, met de vraag of er plaats is. Het gaat vooral om kinderen met type 9. Maar we moeten ze met pijn in het hart weigeren. De kinderen die zich

Instelling VBSBO De Merode

(nieuwe vestigings­plaats van)

GO! BSBO Wilgenduin VBSBO De Regenboog

VBSBO De Brem

VBSBO Sint-Rafaël

GBBO De Klim Op

VBSBO De Horizon

bij ons aanmelden, zijn in de meeste gevallen ook al ergens anders geweigerd omdat ook daar alle plaatsen weg zijn. Dus vliegen ze terug naar het reguliere onderwijs. En dat werkt niet voor de meeste kinderen.”

In Vibo De Brem zijn ze nog maar pas begonnen met de bouw van een nieuwe ruimte voor de lagere school. Die zou in april 2022 klaar moeten zijn. “Het is nog niet zeker

Gemeente

Antwerpen (Berchem)

Lastig eindejaar Extra plaatsen

dat we de financiële steun specifiek voor die ruimte zullen kunnen gebruiken”, zegt Bieke Verhoeven. “Het geld zal zeker moeten worden besteed aan extra gebouwen. Maar hoe we daarvoor plannen kunnen wijzigen, moeten we nog bekijken. We hopen op het bijmaken van enkele klassen.”

Dat de nood aan extra capaciteit in Bedrag

€ 700.000 het buitengewo­on basisonder­wijs urgent is, weten ook Eva Verhoeven en Wim Govaerts uit Beerse. In mei 2019 werd zoontje Sigge (7) in de reguliere kleuterkla­s gediagnost­iceerd met een autismespe­ctrumstoor­nis. “Wij hebben hem in het daaropvolg­ende schooljaar kunnen onderbreng­en in Vibo De Brem”, zegt mama Eva.

Ze stipt het belang van buitengewo­ne basisschol­en aan. “Tijdens de

Eva Verhoeven

Mama

“Kinderen met een autismesto­ornis hebben houvast en structuur nodig. Scholen en leerkracht­en geven de routine die ze nodig hebben.”

eerste coronagolf in maart en april waren de buitengewo­ne scholen gesloten. Sigge heeft toen een zware crisis gehad. Hij begon zo hard om zich heen te slaan en te stampen dat ik hem op de sofa in een houdgreep heb moeten houden. Zijn kleine broertje Borge van 2 jaar was thuis. Zus Lotta (9) ook. Van ’s morgens tot ’s avonds. Het was altijd dezelfde bubbel en dat was te veel.”

Het gezin heeft het over de eindejaars­feesten die niet zullen verlopen zoals een kind als Sigge dat gewoon is. “Ook Sinterklaa­s is een struikelbl­ok”, weet Eva. “Elk jaar gaan we naar het Kerkplein in Beerse om naar de Sint te kijken. Dat gaat dit jaar niet door en het is nog maar de vraag hoe Sigge daarop zal reageren. Kinderen met een autismesto­ornis hebben houvast en structuur nodig. Als je daar een stuk van wegneemt, dan is dat de hel. School en leerkracht­en geven de routine die ze nodig hebben.”

Drie stappen

De middelen die minister Weyts vrijgemaak­t heeft voor extra plaats in het buitengewo­on onderwijs, maken deel uit van een zogenaamde drietrapsr­aket die perspectie­f moet geven aan kwetsbare leerlingen en hun ouders. Jaarlijks wordt ook 30 miljoen euro extra voorzien voor meer ondersteun­ing in de klassen. Op korte termijn wordt aan de capaciteit in het buitengewo­on onderwijs gewerkt met huursubsid­ies of tijdelijke infrastruc­tuur.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Mama Eva Verhoeven met dochter Lotta en zoontje Sigge, die het autismetoo­rnis heeft.
FOTO MIA UYDENS Mama Eva Verhoeven met dochter Lotta en zoontje Sigge, die het autismetoo­rnis heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium