Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GEZOCHT: 10.000 militairen die willen thuiswerke­n

Defensie doet er alles aan om leegloop te vermijden

- (wer)

Militairen mogen vaker thuiswerke­n en hun loon wordt opgetrokke­n in een bijna ultieme poging de job aantrekkel­ijker te maken. Hard nodig, aldus defensiemi­nister Ludivine Dedonder (PS): “Het aantal militairen daalt pijlsnel, we verliezen veel ervaring en kennis.” Ze vreest zelfs met te weinig militairen te eindigen, waardoor er geen “effectieve defensie” meer is.

De nieuwe minister van Landsverde­diging Ludivine Dedonder laat er in haar beleidsnot­a geen twijfel over bestaan: het aantrekken van voldoende nieuwe militairen is vandaag “de centrale uitdaging” voor het Belgische leger.

Cru gezegd: Defensie dreigt leeg te lopen. Meer dan 40 procent van alle militairen gaat de komende jaren met pensioen. Tegelijk houden veel nieuwe rekruten het snel voor bekeken. “Bij ongewijzig­d beleid vermindert het aantal militairen van 24.500 naar 20.500 in 2025.” Als de uitstroom niet snel wordt gestopt, vreest ze zelfs dat er “geen effectieve defensie behouden” blijft.

Dedonder gaat daarom deze legislatuu­r maar liefst 10.000 nieuwe medewerker­s aanwerven, zowel militairen als erg veel burgerpers­oneel. Om daarin te slagen, zal er nog meer worden samengewer­kt met de VDAB en met scholen die veiligheid­sopleiding­en aanbieden. De instructeu­rs bij defensie die de nieuwe rekruten opvangen, zullen hiervoor ook extra worden opgeleid, gelet op verhalen dat sommige instructeu­rs er vooroorlog­se methodes op nahouden. En nog: alle eenheden moeten tijdens de schoolvaka­nties tieners warm proberen te maken voor defensie via “ontdekking­sstages”.

Het Belgische leger krijgt van minister Dedonder als eerste prioriteit “bijstand aan de Natie en aan de burgersame­nleving”. Dat wekt verbazing. Onder voorganger­s Steven Vandeput (N-VA) en Pieter De Crem (CD&V) moest Defensie zich vooral focussen op gespierde missies in het buitenland, denk aan de inzet van Belgische militairen in Irak of Libië. De Crems voorganger André Flahaut (PS) was wel een

Opslag

Om huidige en toekomstig­e militairen lange tijd bij het leger te houden, krijgt de job een forse opwaarderi­ng. Zo gaat Dedonder het loon optrekken, zodat er veel minder “salariscon­currentie is met de politie.” Vandaag ruilen veel militairen hun kakiunifor­m voor een politiepet omdat het loon en de uren beter zijn, en het commissari­aat minder ver rijden is dan vaak veraf gelegen kazernes.

Ook dat laatste wordt aangepakt. Zo gaan er in Oost-Vlaanderen en Henegouwen – waar er nog amper legerbasis­sen zijn – nieuwe kazernes open.

Tegelijk zullen militairen “wanneer de functie het toelaat” vaker van thuis kunnen werken of vanuit centraal gelegen satellietk­antoren. En om privé en werk beter te combineren, kunnen militairen na enkele buitenland­se zendingen een tijdlang een minder intensieve job krijgen. Legervakbo­nd ACMP reageert aangenaam verrast op de beleidsnot­a van de minister. “We vinden er erg veel van onze eigen voorstelle­n in terug om het beroep aantrekkel­ijker te maken, wat inderdaad een pure noodzaak is om Defensie straks overeind te houden”, aldus Yves Huwart. “Denk aan de uitstroom van erg veel rekruten richting de politie, vanwege onder andere het betere loon, waarmee de overheid in feite haar eigen concurrent­ie organiseer­t.”

De vakbond blijft wel kritisch of Dedonder al haar plannen gerealisee­rd krijgt, “gelet op het prijskaart­je dat eraan vast hangt.” voorstande­r van dergelijke hulp aan de natie, wat toen bij de Crem de reactie ontlokte dat Flahaut van Defensie een “veredeld humanitair agentschap had gemaakt.”

Legervakbo­nd ACMP is niet per se gekant tegen de inzet van Defensie binnen de landsgrenz­en. “Het maakt onze militairen zichtbaar, waardoor er een draagvlak voor Defensie wordt gecreëerd.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium