Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het ‘kusmeisje’ droomt nu voor eeuwig over haar soldaat

Josepha Velge, beroemd door legendaris­che bevrijding­sfoto, sterft ten gevolge van Covid-19

- MISCHA BLUDTS

Josepha Velge is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Covid-19. Josepha werd beroemd dankzij een foto die tijdens de bevrijding van Antwerpen op 4 september 1944 werd genomen terwijl ze innig door een geallieerd­e soldaat wordt gekust.

Josepha werd op 19 maart 1937 geboren in de Plankenber­gstraat in Deurne, het derde kind van een Britse moeder en een Vlaamse vader. Drie jaar later werd Antwerpen door de Duitsers bezet.

Op 4 september 1944 stonden de Britse troepen, die drie maanden eerder in Normandië aan land waren gegaan, voor onze poorten. “Ik ging ze met mijn vader tegemoet. Kom José, we gaan eens kijken. We wandelen naar de oude stad en daar kwamen we ergens de eerste tanks tegen”, vertelde Josepha vorig jaar in

Op die heuglijke dag werd de waarschijn­lijk beroemdste foto van de bevrijding van Antwerpen genomen. “Helaas weet ik niet meer precies waar. Het was in ieder geval in de buurt van de Grote Markt. Een van de soldaten deed teken,

Gazet van Antwerpen. mijn vader tilde me op en zette me op zo’n tank.” En toen volgde de even legendaris­che als enthousias­te kus. “Daar heb ik al veel over mogen horen”, lachte ze.

De bevrijding­sdagen waren al een verre herinnerin­g geworden toen de iconische foto plots in haar leven opdook. “Ik wist niet dat er in 1944 die foto van mij en die Engelse soldaat was genomen. Pas jaren later, tijdens een tentoonste­lling in het stadhuis, zag ik mezelf kussen. Maar dat ben ik! Dat vertelde ik natuurlijk aan de suppoost. Ze vond dat heel interessan­t, maar er werd nadien geen aandacht aan gegeven. Later begon ik boekjes over de bevrijding te kopen en daar stond altijd die foto in.” Waaronder een publicatie van

met het onderschri­ft ‘helaas kennen we de naam van het meisje niet’.

Pas toen ze in 2017 geleden naar een servicefla­t in Wilrijk verhuisde kwam de waarheid aan het licht. “Ik had die boe

Antwerpen

Gazet van ken op tafel gelegd om ze in een doos te steken toen een vriend op bezoek kwam. Hij bladerde er even door en zei plots ‘he, dat ben jij!’.” Hij besloot er werk van te maken, contacteer­de onze redactie en de rest is geschieden­is.

“Ze nam elk jaar deel aan de herdenking van de bevrijding aan het tankmonume­nt op de Jan Van Rijswijckl­aan”, zegt Sid Wilkins van de veteranenv­ereniging Royal British Legion. “Zo leerden we elkaar kennen en werden vrienden. Josie was bijna een lid van de familie. Mijn echtgenote en ik gingen haar vaak bezoeken en namen haar mee op uitstapjes. De afgelopen maanden kon dat natuurlijk niet meer, maar we belden elkaar vaak op.”

Vorige week werd Velge met milde symptomen van Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, maar haar toestand verslechte­rde snel. Ze overleed woensdagmi­ddag. ’s Ochtends konden haar dochter en kleindocht­er nog afscheid nemen. “We zullen haar enorm missen”, zegt Sid Wilkins. “Josie was een geweldige dame. Met haar overlijden komt er een einde aan een Antwerps tijdperk.”

Heemkundig­e kring

Dat de dood van Josepha Velge velen niet onberoerd laat, bewijst een telefoontj­e van Gilbert Van Nuffel, oud-districtsb­urgemeeste­r en secretaris van de heemkundig­e kring Wilrica. “Josepha was meer dan alleen het ‘Kusmeisje’. In de jaren 90 en 2000 was ze voorzitter van de heemkundig­e kring Wilrica en daarna erevoorzit­ter. Binnen Wilrica hield ze zich bezig met de documentat­ie van de geschieden­is van Wilrijk, zowel over de oorlogsper­iode als daarbuiten.”

 ?? FOTO ANONIEM ?? De legendaris­che foto werd genomen op 4 september 1944.
FOTO ANONIEM De legendaris­che foto werd genomen op 4 september 1944.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium