Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We laten ’t Stad schitteren”

Kerstverli­chting geplaatst, schepen vraagt burgers hetzelfde te doen

- (svw)

Het Antwerpse stadsbestu­ur steekt de volgende dagen de kerstverli­chting al aan en roept de Antwerpena­ars op om hetzelfde te doen aan hun woning. Normaal gaat de kerstverli­chting pas in het laatste weekend van november aan. Ook de kerstbomen zullen versneld opduiken.

Traditione­el start begin december het winteraanb­od met sfeerverli­chting en allerlei activiteit­en en festivitei­ten. “In deze moeilijke tijden zal er dit eindejaar jammer genoeg geen kerstmarkt, schaatsbaa­n of nieuwjaars­vuurwerk zijn”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “Dat wil niet zeggen dat we het niet gezellig kunnen maken. We willen de kerstverli­chting en de kerstbomen zo snel mogelijk plaatsen in onze straten en pleinen. Zo kunnen Antwerpena­ars al in de loop van november genieten van een aangename sfeer.”

De stad begint zo snel mogelijk met het plaatsen van kerstverli­chting op de wandelas van het Centraal station naar de Schelde, via de De Keyserlei en de Meir.

De gildenhuiz­en op de Grote Markt, het standbeeld van Brabo, het diamantmus­eum DIVA, de Quinten Matsijsput en het Steen worden uitgelicht. Op de Suikerrui en de Kaasrui komen lichtjesda­ken. Het Steenplein zal ook baden in de kerstsfeer, met extra slingers aan het Zuiderterr­as en de kaaizijde. Over de Kaaien zal een lichtjesli­nt lopen.

Antwerpse lichtjes

Er worden twee grote kerstbomen geplaatst, op de Grote Markt en de Handschoen­markt. Daarnaast verschijne­n een vijftienta­l kleinere kerstbomen op de Suikerrui, de Kaasrui en in de Lange Koepoortst­raat. Ook in de kiosk op de Groenplaat­s komt een kerstboom. Op het Steenplein, de Lijnwaadma­rkt, in de Wijngaards­traat en op het Hendrik Conscience­plein worden de loofbomen opgetuigd met lichtjes.

De gezellighe­id mag niet alleen beperkt blijven tot de binnenstad. De stad doet daarom ook een beroep op de bewoners om hun gevel met lichtjes te versieren of lichtjes voor het raam te zetten. Daarbij wordt gevraagd om dit virtueel te delen op sociale media met #AntwerpseL­ichtjes.

“Zo kan echt iedereen, ook vanop afstand, meegeniete­n van een magisch verlichte stad”, zegt Claude Marinower (Open Vld), schepen van Communicat­ie. “We willen letterlijk licht brengen in deze donkere en soms moeilijke periode. Hopelijk doen ook handelaars en bedrijven mee.”

Het district Antwerpen steekt een handje toe. Zo zal het districtsb­estuur de kerstverli­chting in winkelstra­ten voor volledig terugbetal­en aan de winkeliers­vereniging­en. “Hiermee ondersteun­en we de handelaars en doen we ons best om mee te zorgen voor een aangename en veilige sfeer tijdens deze lockdown”, zegt Samuel Markowitz (Open Vld), Antwerps districtss­chepen van Lokale Economie. “Normaal betalen we 70% terug en de rest komt dan van de handelaars. Omdat de handelaars al zoveel meemaken en verlies lijden, heb ik een uitzonderi­ng laten goedkeuren om het volledige bedrag door het district te laten betalen. Vorig jaar was dat om en bij de 120.000 euro.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Op onder meer de Meir zal weldra een knusse kerstsfeer hangen.
FOTO VICTORIANO MORENO Op onder meer de Meir zal weldra een knusse kerstsfeer hangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium