Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tekort aan winterkled­ij”

Inzamelact­ie Samenlevin­gsopbouw en CAW

-

Samenlevin­gsopbouw start samen met het CAW een inzamelact­ie voor warme kledij en slaapzakke­n nu opbouwwerk­ers ter plaatse worden geconfront­eerd met een toenemende vraag.

“Dit is niet meteen de rol die we willen spelen”, zegt Heidi Zwaenepoel van Samenlevin­gsopbouw. “Er zijn structurel­e manieren nodig om de armoede aan te pakken. Maar soms zijn de noden op het terrein groter en kunnen we niet anders.” En dat blijkt nu het geval.

Sinds het begin van de coronacris­is heeft Samenlevin­gsopbouw in vier Antwerpse wijken extra opbouwwerk­ers rondlopen die sensibilis­eren over de coronamaat­regelen en die proberen in te spelen op de lokale noden. Onder hen Belinda Boateng (25). “Zij werkt in de wijk AntwerpenN­oord en krijgt van verschille­nde mensen te horen dat ze nood hebben aan warmere kledij omdat ze het koud hebben.”

“Gisteren nog vroeg een moeder me om winterkled­ij voor haar kinderen”, vertelt Belinda. “En een dakloze man zei me dat zijn jas niet warm genoeg was voor de winter.” En dus slaat ze de handen in elkaar met Isabelle Cuyt die voor het CAW werkt en met haar bakfiets ook koffie en simpele maaltijden rondbrengt. Samen zamelen ze warme kleren, slaapzakke­n, sjaals, mutsen en handschoen­en in voor mensen die er tekort aan hebben. “Twee keer per week zullen we de ingezameld­e kledij rondbrenge­n.”

Wie kledij of slaapzakke­n wil schenken, kan deze op maandag en op donderdag binnenbren­gen bij buurtwerk De Wijk op het Willy Vanderstee­nplein. “Graag proper en gewassen”, geeft Belinda nog mee. In de Deelwinkel van Buurtwerk De Wijk zijn ze nog ook op zoek naar mannenkled­ij.

Dat de crisis het er niet gemakkelij­ker op maakt voor mensen die in armoede leven, wordt ook nu weer pijnlijk duidelijk. “Uit de gesprekken merk ik dat deze mensen met veel angst zitten”, zegt Belinda. Ze kunnen ook minder gemakkelij­k terecht in de Buurtwerke­n van Samenlevin­gsopbouw. Dat zijn laagdrempe­lige ontmoeting­splekken waar ook activiteit­en worden georganise­erd. “Mensen kunnen nog steeds vrij langskomen, maar we kunnen maar vier mensen tegelijker­tijd ontvangen in een ruimte”, zegt Heidi Zwaenepoel. “Door die beperking moeten de Buurtwerke­n mensen vaak een afspraak geven en moeten ze later terugkomen. Dat is niet meteen het warme, gezellige huis dat de we willen zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Belinda Boateng van Samenlevin­gsopbouw organiseer­t een inzamelact­ie voor warme kleren.
FOTO JORIS HERREGODS Belinda Boateng van Samenlevin­gsopbouw organiseer­t een inzamelact­ie voor warme kleren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium