Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen was niet voorbereid op zo een internatio­naal evenement”

- PATRICK VAN DE PERRE

Het jaar 2020 loopt bijna teneinde en daarmee wordt ook de honderdste verjaardag van de Olympische Spelen in Antwerpen afgesloten. Enigszins in mineur, want door het hardnekkig­e coronaviru­s werden veel festivitei­ten afgelast. Voor wie even terug naar wil naar dat opmerkelij­ke Antwerpse sportjaar is het boek van Danny Geerts een mooi alternatie­f.

“De organisati­e van de Olympische Spelen op het Kiel is nadien voor Beerschot een opstapje naar de gouden periode in de jaren twintig van de vorige eeuw geweest”, zegt Danny Geerts. “De club pakt in die jaren vijf landstitel­s en speelt ondertusse­n in wat toen het modernste stadion van het land was. Het is ook de periode dat de Brusselse hegemonie werd doorbroken en dat Antwerpen het voetbal ging domineren.”

Een Hobokens doelpunt

In het boek wordt het politiek lobbywerk van de toenmalige bestuurder­s van Beerschot uit de doeken gedaan en gaat Danny Geerts op zoek naar anekdotes en opmerkelij­ke verhalen van voor en tijdens de Olympische Spelen. “Beerschot had voor de Eerste Wereldoorl­og financiële problemen. Na de oorlog bleek de situatie van de club nog schrijnend­er en ging de club ei zo na failliet. Er zijn op dat moment zelfs aandelen uitgegeven.”

Danny Geerts

Auteur

“Beerschot had voor de Eerste Wereldoorl­og financiële problemen. Na de oorlog bleek de situatie van de club nog schrijnend­er en ging de club ei zo na failliet.”

Dat de Rode Duivels de nogal rommelige olympische finale voetbal wonnen van de Tsjechen is redelijk bekend. Dat Hobokenaar en Beerschots­peler Rik Larnoe daar een belangrijk aandeel in heeft wellicht iets minder. “Er zijn veel bijzondere, grappige en bizarre dingen gebeurd tijdens de Olympische Spelen. De belangrijk­ste conclusie die je kan trekken is misschien wel dat Antwerpen eigenlijk niet voorbereid was om dergelijk evenement te organisere­n”, aldus nog Danny Geerts.

Het boek ‘Beerschot en de Olympische Spelen van 1920’ (22,50 euro) verschijnt bij uitgeverij Pelckmans en ligt begin december in de boekhandel

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Danny Geerts voor de olympische muur in het stadion van Beerschot. “De spelen waren er mee voor verantwoor­delijk dat Beerschot in de jaren twintig een gouden periode kende.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Danny Geerts voor de olympische muur in het stadion van Beerschot. “De spelen waren er mee voor verantwoor­delijk dat Beerschot in de jaren twintig een gouden periode kende.”
 ?? FOTO RR ?? De ploeg van Beerschot, een jaar na de Olympische Spelen. Ze haalden toen hun eerste landstitel binnen.
FOTO RR De ploeg van Beerschot, een jaar na de Olympische Spelen. Ze haalden toen hun eerste landstitel binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium