Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Student wil gamen in hoger onderwijs

Hassan Haddouchi maakt met idee kans op award

-

Ontbijt- en lunchzaakj­e HOØK wil de tweede lockdown op een originele manier doorkomen. Zaakvoerde­rs Sandro Faber en Jos Pieters gaan vanaf volgende week in zee met vier chefs die door de coronacris­is tijdelijk werkloos zijn. Elk van hen zal telkens een week lang een afhaalmenu voorzien. De smaken beloven uit alle hoeken van de wereld te komen: Italiaans, Marokkaans, Japans en Scandinavi­sch om te beginnen.

Begin februari opende ontbijten lunchzaakj­e HOØK, op de hoek van de Generaal Eisenhower­lei met de Toekomstst­raat, waar vroeger café Desteny (mét spelfout) gevestigd was. Wat volgde was een avontuurli­jk parcours. “De eerste maand dat we open waren, was een enorm succes. We hadden dat totaal niet verwacht”, vertelt Sandro Faber. “De eerste lockdown kwam zelfs een beetje als een opluchting. We waren er niet op voorbereid dat het zo hard zou gaan, en toen kregen we de tijd om alles even op een rijtje te zetten.”

Ze startten toen met een afhaalen leveringss­ervice van ontbijt en brunchboxe­n. “Ook dat bleek een schot in de roos. En toen we weer open mochten gaan, kenden we onze beste maanden.” Nu de tweede lockdown een feit is, willen ze niet opnieuw een doorsnee afhaalserv­ice bieden. “We zijn gaan zoeken naar mogelijkhe­den om ook andere chefs die nu tijdelijk werkloos zijn, te ondersteun­en.”

Het resultaat is dat ze (om te beginnen) met vier chefs in zee gaan die elk gedurende een week, van maandag tot en met vrijdag, een menu voorzien. “Allemaal koken ze erg verschille­nd. Timmy Bleys heeft zich toegelegd op de Scandinavi­sche keuken. Hij verzorgt als eerste een weekmenu”, zegt Sandro Faber. “Onze vriend Bassim Ouaich kookt dan weer heerlijk Marokkaans. Gerechten zoals de mama ze zou maken. Laila is een Duitse die helemaal thuis is in de Japanse keuken en ramen maakt. En Francesca is een Italiaanse vrouw die heerlijk dagvers Italiaans kookt.”

De gerechten worden telkens online geplaatst. “Voor voorgerech­t, hoofdgerec­ht en dessert betaal je 23 euro. Maar je hoeft niet voor een volledig menu te gaan.” Klanten kunnen hun bestelling dan sturen naar hello.hook@telenet.be. “Afhalen kan tussen 17 en 19u. Laten leveren gaat ook. En zelf voorzien we dan tijdens het weekend ontbijt en brunch om af te halen.”

Voor Sandro en Jos is deze lockdown het ideale moment om nieuwighed­en uit te testen, zeggen ze. “Deze hele negatieve periode biedt ook opportunit­eiten. We krijgen nu de kans om te brainstorm­en. Onze zaak is even een labo waarin we kunnen testen wat er allemaal kan. Want ik zou graag die samenwerki­ng met andere chefs ook na corona blijven verderzett­en”, zegt Faber.

Info: surf naar de Facebookpa­gina van HOØK of naar www.hook-antwerp.com

Gamen en studeren kunnen heus wel hand in hand gaan. Dat is de conclusie van de Antwerpse student Hassan Haddouchi (32). Hij heeft een idee klaar om de cursussen aan de hogeschole­n en universite­iten geanimeerd­er te maken. Dat concept mag hij gaan verdedigen in de internatio­nale finale van Red Bull Basement 2020.

Red Bull Basement is een internatio­nale wedstrijd voor studenten die met hun creatieve ideeën het studentenl­even een nieuwe dimensie willen geven. Dit jaar schreven meer dan 3.800 studentent­eams zich in. Uit de drie Belgische ideeën koos een internatio­nale jury voor Hassan Haddouchi.

De Antwerpena­ar is masterstud­ent Business Management aan de VUB. Met zijn start-up WorkerPro Games wil hij door middel van

– het integreren van spelelemen­ten in een niet-gameomgevi­ng – studeren leuker maken.

"De traditione­le manier van lesgeven is niet altijd de leukste en vaak ook niet de meest efficiënte", vindt Haddouchi. "Studenten geraken al snel verveeld en dreigen soms zelfs in een bore-out terecht te komen. Maar wat als we het aanleren van nieuwe dingen tegelijker­tijd leerrijk én leuk kunnen maken, bijvoorbee­ld door bepaalde gamingtech­nieken toe te passen?"

“Gamen is gebaseerd op het halen van levels en punten. Daarmee kunnen jongeren mekaar uitdagen.

gamificati­on Die uitdaging krijg je ook tijdens de examens, maar daarbuiten is die te weinig aanwezig. Je kunt studenten ook op andere momenten en manieren met mekaar in competitie laten gaan, dat is wat hen triggert en tot hun leefwereld behoort. Je kan dat doen in bepaalde cursussen, maar ook in het campusleve­n. Het vergroot de betrokkenh­eid van de studenten”, is de finalist overtuigd.

Niet dat hij zelf een fanatiek gamer is, maar zijn ervaringen uit zijn omgeving sterken hem in zijn geloof. “Ik ben er al een hele tijd mee bezig en ervaar dat er op dat vlak ook bij de scholen zelf een bewustword­ing aan de gang is. Omdat gamen zo populair is, ben ik me de vraag gaan stellen: waarom is dat eigenlijk? Dat bracht me tot de conclusie dat er heel wat gemeenscha­ppelijke kenmerken zijn: studenten hebben uitdaging nodig. Daarom lijkt het mij op een gecontrole­erde manier een perfect match. Ik ben alleszins in de wolken dat ik deze kans krijg om te tonen dat gamificati­on een belangrijk­e rol kan spelen in het leerproces”, zegt Haddouchi.

Met de hulp van Start it @KBC kan de student zijn idee nu verder uitwerken om tijdens een virtuele workshop in december voor te leggen aan experten. Zij zullen daarna beslissen wie zich de winnaar mag noemen. Een geldprijs is er niet, maar de organisati­e brengt de finalisten wel in contact met potentiële investeerd­ers.

 ?? FOTO RR ?? Hassan Haddouchi reikt een voorstel aan om studeren aan de universite­it en hogeschool uitdagende­r te maken.
FOTO RR Hassan Haddouchi reikt een voorstel aan om studeren aan de universite­it en hogeschool uitdagende­r te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium