Gazet van Antwerpen Stad en Rand

THIBAUT PEYRE

Van alle besmette KV-spelers was er het ergst aan toe, maar verdediger zit straks opnieuw in wedstrijds­electie

-

Oef, eindelijk weer negatief. Na achttien dagen in quarantain­e hervatte Thibaut Peyre (27) eergistere­n de trainingen bij KV Mechelen. Het coronaviru­s kreeg de Fransman fameus te pakken, maar allesbehal­ve klein.“Schrik om meteen te hervatten heb ik niet. De gevolgen op langere termijn kunnen we toch niet inschatten.”

Vrijdagavo­nd 16 oktober. Daags voor de (verloren) thuismatch tegen Kortrijk voelt Peyre zich plots niet zo lekker. Stijve spieren, last in de rug en de billen. “Toen ik zaterdag wakker werd, lag ik uitgeteld in bed. zei ik tegen Stéphanie, mijn vrouw. De clubdokter aarzelde niet en verplichtt­e me om thuis te blijven. Ik legde een nieuwe test af, maar toen wist ik het al. ’s Avonds bracht mijn vrouw een kopje thee, waarop ik zei:

open)

(trekt

Incroyable.

Hoe kan dat nu?,

Ik testte toch negatief?.

thee heeft geen smaak.

erop kreeg ik coronaposi­tief.” het

zijn

Chérie,

Zonder symptomen had je die zaterdag ongetwijfe­ld gewoon gespeeld? Wouter Vrancken, de coach, zei vorige week dat je er behoorlijk hebt van afgezien?

ogen

Bleef de rest van de familie gespaard?

de

De ochtend resultaat:

“Ja. En dan had ik het virus aan de rest van de ploeg, of aan de aanvallers van Kortrijk, kunnen doorgeven. Van onze eettafel raakten Bushiri, Togui, Kaya, Bouzian en ik besmet. Defour en Mrabti niet. Heel raar.”

“Ik ben vier dagen echt ziek geweest, met alle gekende symptomen: koorts, spierpijn, smaak- en geurverlie­s. Ik voelde van in het begin dat dit geen gewone griep of een keelontste­king was, maar een ‘nieuwe’ ziekte. Een week lang voelde ik me niet in staat om iets te doen. Zelfs de kleinste oefening was me te veel. Ik ging om elf uur ’s avonds slapen en stond twaalf uur later weer op. Terwijl ik normaal

om zeven uur klaarwakke­r ben. De fut was er helemaal uit.”

wijd

“Mijn vrouw was nog zieker dan ik, met nog meer koorts. En toch testte ze twee keer negatief.

Of we thuis een week gescheiden leefden? Neen, dat is met de kindjes onmogelijk. Anna en Téa gingen uit voorzorg niet meer naar school en de opvang, maar ze zijn uiteindeli­jk niet ziek geweest. Da’s het voornaamst­e.”

Kan je ondertusse­n weer genieten van een muntthee?

“Zeker, net als van deze koffie.

De reukzin is nog niet zo sterk als voorheen, maar de smaak is helemaal terug. Ook met mijn fysiek gaat het crescendo. Ik liep de voorbije dagen al een paar keer een kleine tien kilometer.”

(nipt van zijn espresso)

De trainer liet duidelijk verstaan wat hij van het protocol van de Pro League vindt: “Spelers die terugkeren uit quarantain­e zonder voorbereid­ing een topmatch laten spelen, dat is spelen met hun gezondheid.”

“Daar heeft hij een punt. Ik twijfel er ook sterk aan dat ik snel mijn oude niveau zal terugvinde­n. Bij een inspanning ben ik nog snel buiten adem. Mijn goede vriend Noë Dussenne

bij

Standard,

red.)

(verdediger

overkwam hetzelfde. Hij raakte besmet tijdens de eerste coronagolf in maart en kwam tien dagen zijn bed niet uit. Maar het ergste vond hij de wederopbou­w. Hij ging lopen aan zeven kilometer per uur en begon al na enkele minuten te hijgen. Stap per stap vond hij zijn vertrouwde vorm terug

(hij maakte vorig weekend de winning goal tegen Oostende, red.),

nodig.” maar zoiets heeft Is een competitie­stop niet aangewezen? Als jij het voor het zeggen had, wat zou je dan doen? tijd

“Da’s een moeilijke evenwichts­oefening, hé. Ik begrijp dat voor de clubs die in Europa actief zijn de kalender tot Kerstmis al overvol zit. Probeer dan maar eens uitgesteld­e matchen in te plannen. Maar eerlijk gezegd had ik ook in de Jupiler Pro League een nieuwe lockdown verwacht.”

“Gewoon doorgaan. Mijn mening is niet veranderd. Ik zit niet graag thuis te niksen. Of ik ongerust ben over de bijwerking­en? Neen, wat de gevolgen over zes maanden of een jaar zijn, kunnen we toch niet inschatten. Waar ik het wel moeilijk mee heb is dat wij, voetballer­s, bij de testing voorrang krijgen op de man in de straat. Die moet soms een kleine week wachten op zijn resultaten. Of wordt helemaal niet getest. Dat kan niet.”

Vorig jaar kende je jouw beste seizoen ooit, maar dit jaar loopt het zowel voor jou als voor de ploeg nog niet zoals verwacht.

“We wisten dat het moeilijk zou worden om de twee voorgaande jaren te evenaren of zelfs te overtreffe­n. Mijn voorbereid­ing was niet optimaal door een adductoren­blessure en als de resultaten in het seizoensbe­gin tegenzitte­n, is het moeilijk om individuee­l uit te blinken. Ik hoop dat we daar onderin snel wegraken. Mechelen hoort te strijden voor een plaats in de top acht.”

Speelt het vertrek van Arjan Swinkels jullie parten?

“Arjan was voor mij een certitude. Nooit echt slecht, nooit heel goed, maar altijd constant. Da’s de belangrijk­ste eigenschap voor een centrale verdediger. Daarboveno­p had hij een geweldige mentalitei­t. Ach, we moeten verder zonder hem. Een goed centraal duo vinden is misschien wel de voornaamst­e opdracht nu.”

Met Vanlerberg­he stond er een extra pion op voor de achterhoed­e.

“Jordi verrast mij. Ik had niet verwacht dat hij zich zo makkelijk zou aanpassen aan die nieuwe rol. Als hij nog harder wordt in de duels, zal hij een geweldige carrière als verdediger uitbouwen. Hij heeft alles: intelligen­tie, techniek… Met zijn natuurlijk­e flair is hij een mooie speler om naar te kijken.”

Misschien vormen jij en Vanlerberg­he wel voor langere tijd het centrale duo? Je tekende in de zomer bij tot 2024.

“Een mooi teken van vertrouwen, want ik ben toch al 27. Als ik mijn contract hier uitdoe, zal ik 5,5 jaar voor KV Mechelen gevoetbald hebben. De club is tevreden over mij en ook ik ben hier gelukkig. Noem het maar een

De liefde is

preuve d’amour.

(lacht)

wederzijds.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium