Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer dan 200 gezinnen kloppen wekelijks aan voor hulp

EVA-centrum

- (mawo)

Ondanks de strenge coronamaat­regelen ligt de werking van het EVA-Centrum niet in de lappenmand. Vrijwillig­ers zetten zich elke dag opnieuw in voor kansarmen in de regio Ekeren-Luchtbal. “Sinds de coronapand­emie kloppen wekelijks meer dan tweehonder­d gezinnen aan voor hulp”, zegt Piet Hostyn van het EVA-Centrum.

“We halen onze financiën onder meer uit de jaarlijkse openluchtr­ommelmarkt met meer dan tweehonder­d standhoude­rs, de Warmste Week en de kerstmarkt aan het Veltwijckk­asteel”, zegt Piet Hostyn. “We hebben voor noodhulp jaarlijks 30.000 euro nodig en dan hebben we het niet eens over onze vaste kosten”, weet Piets echtgenote Frie Van Looy. Gelukkig komen het district Ekeren en de stad Antwerpen ter hulp. Maar voldoende is dat niet.

Daarom organiseer­t het EVACentrum zes zoektochte­n door Ekeren. Elke wijk komt aan de beurt. Deelname kost 5 euro per zoektocht. Wie de werking van het centrum extra wil steunen kan een geschenken­pakket bestellen. Alle verdere info vind je op de website van het EVA-Centrum.

Ankerpunt

Het EVA-Centrum vzw is een pluralisti­sche organisati­e opgericht in 1973 door mensen uit de vredesbewe­ging. Het centrum is uitgegroei­d tot een vast ankerpunt voor gezinnen die het moeilijk hebben. “Het gaat lang niet alleen om mensen met een beperkt budget, wij helpen ook nieuwkomer­s integreren in onze maatschapp­ij”, zegt Frie Van Looy.

In de solidaire buurtwinke­l in de Kattenberg 54 kunnen mensen met een laag inkomen terecht. “Vanaf volgende week moeten we door een tekort aan hulp de openingsur­en beperken. We zijn dan open op dinsdag en donderdag, van 14 tot 18u en op vrijdag van 10 tot 12.30u”, vertelt Piet Hostyn. Rechthebbe­nden kunnen nog steeds hun voedselpak­ket afhalen of het wordt uitzonderl­ijk aan huis geleverd.

Om de vereenzami­ng tegen te gaan, houden vrijwillig­ers telefonisc­h of via WhatsApp contact met de gebruikers van het EVACentrum. Voor zover mogelijk worden activiteit­en coronaproo­f heropgesta­rt. “Wij laten niemand in de steek, hoe moeilijk ook”, besluit Frie Van Looy.

www.evacentrum.be

 ?? FOTO W&F ?? Piet Hostyn en Frie Van Looy maken de geschenkpa­kketten klaar.
FOTO W&F Piet Hostyn en Frie Van Looy maken de geschenkpa­kketten klaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium