Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kippenhok blijkt huisje voor poezen

Steeds meer gemeenten pakken probleem van zwerfkatte­n aan

-

Steeds meer gemeenten pakken het probleem of trekken zich het lot van zwerfkatte­n aan. Bij het ministerie van Dierenwelz­ijn, kunnen ze terecht voor schuilhokk­en voor deze dieren. Vrijwillig­ers zorgen voor het beheer ervan.

Een aantal Rumstenare­n verbaasden er zich begin deze week over dat er in de (achter)buurt van hun huizen plots “verdwaalde kippenhokk­en” stonden. Berichten op sociale media hierover werden fel gedeeld. Navraag bij het gemeentebe­stuur leerde hen dat het om schuilhokk­en voor zwerfkatte­n gaat.

“Op sommige plaatsen in onze gemeente hadden bewoners inderdaad last van een sterk aangroeien­de kolonie verdwaalde katten”, zegt dienstdoen­d burgemeest­er Wendy Weckhuysen (CD&V). “We beslisten eerder om ze te vangen en te laten steriliser­en.”

Vijf schuilhokk­en

“Onlangs hoorden we dat de Vlaamse dienst Dierenwelz­ijn per gemeente twee schuilhokk­en voor zwerfkatte­n ter beschikkin­g stelt. Omdat het grondgebie­d van onze gemeente erg groot is, kochten we er nog drie bij. Ze kosten zowat 300 euro per stuk en staan sinds kort op plaatsen waar we overlast van zwerfkatte­n kregen.”

Het bestuur krijgt hierbij de hulp van vrijwillig­ers van vzw Cane & Gatto die de schuilhokk­en controlere­n en beheren. Bestuursli­d Cloë Robard (34) woont zelf in de gemeente en passeert zowat dagelijks aan de bakken.

“Cane & Gatto bestaat al een tijdje. Het ophalen van poezen langs de weg of het laten verzorgen van gekwetste katten bij een veearts was een taak die ik in het verleden reeds deed”, zegt Cloë. “Sommigen met een groot hart voor dieren

 ?? FOTO JW ?? Cloë controleer­t dagelijks de schuilhokk­en en zorgt ook voor eten voor de zwerfkatte­n.
FOTO JW Cloë controleer­t dagelijks de schuilhokk­en en zorgt ook voor eten voor de zwerfkatte­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium