Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bouw windpark naast E34 gestart

Twee turbines van Storm eind 2021 klaar

- (jtp) (kma)

Bij een ongeval in de Laarstraat in Wommelgem is donderdag een 80-jarige man lichtgewon­d geraakt. Zijn wagen ging over de kop na een botsing tegen een geparkeerd­e wagen. Het ongeval gebeurde omstreeks 16.15u. Volgens een getuige reed de wagen aan een normale snelheid maar week die zonder aanleiding uit naar links en botste zo tegen een geparkeerd­e wagen. De bestuurder zou onwel geworden zijn.

Aan Den Haan in Zoersel, dicht bij de bekende winkelboul­evard Rodendijk, zijn de voorbereid­ingen begonnen voor het Storm-windpark. Het gaat om twee windturbin­es van 143 meter tiphoogte naast de E34. Eind 2021 moet alles klaar zijn.

De voorbereid­ende grondwerke­n voor het Storm-windpark in Zoersel gingen van start net toen bekend werd dat de Bestendige Deputatie de vergunning voor de vier windturbin­es van Mintjens Group, Tri (ETAP Lighting) en Fingo aan het industriet­errein in Zoersel en Malle geweigerd had. Dat zorgde voor enige verwarring bij sommige inwoners. Voor alle duidelijkh­eid: de twee windturbin­es die Storm nu gaat bouwen ten noorden van de E34 zijn al langer vergund.

“Het duurde even vooraleer we konden starten met de bouw door extra studiewerk, omdat we de oorspronke­lijke tiphoogte moesten aanpassen. ”, legt woordvoerd­er Eveline D.Milonas van Storm uit. “De tiphoogte mocht maximum 145 meter hoog zijn, terwijl er tegenwoord­ig bijna allemaal windmolens van 150 tot 200 meter worden gebouwd. We hebben dan toch nog een type kunnen vinden van 143 meter hoogte, met een grote rotordiame­ter zodat ze interessan­t blijven.”

Het werk op de grond zal een half jaar duren. Omwonenden worden op de hoogte gebracht van uitzonderl­ijke transporte­n. De bewoners uit de Einhovense­baan, Drengel, Den Haan en Rodendijk wonen het dichtste bij, net als die uit de Pulderboss­teenweg. Ook vanuit de Kruisdreef in Pulderbos zullen de molens te zien zijn. Er wordt nog een werfbezoek georganise­erd voor omwonenden en er komt nog een communicat­ie rond bewonerspa­rticipatie. Het windpark moet normaal eind 2021 operatione­el zijn en zal groene stroom produceren voor het jaarverbru­ik van zo’n zesduizend gezinnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium