Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gymnastiek, maar dan bovenop rug van een paard”

Nieuwe Voltigeclu­b Malle speelt in op groeiende sporttak voor acrobaten

-

Wie lenig is, een goed evenwicht heeft en van paarden houdt, kan misschien voltige overwegen. In Westmalle ging in augustus de nieuwe sportclub Voltigeclu­b Malle vzw van start. Het eerste herfstkamp­je is net afgelopen.

Of we voltige als turnen te paard mogen omschrijve­n? Sophie Van Hooydonck (37) twijfelt even. “Het is eigenlijk een combinatie van acrobatie en gymnastiek op de rug van een galopperen­d paard.” Sophie reed vroeger zelf altijd dressuur met paarden, maar leerde voltige kennen toen haar dochters Fleur (9) en Lara (11) Bardyn verliefd raakten op deze nog tamelijk onbekende discipline in de Voltigeclu­b Kasterlee.

In Nederland, Frankrijk en Duitsland is de sport echt aan het boomen. Hier in Vlaanderen zijn er amper clubs in de provincie Antwerpen. “In Oost- en West-Vlaanderen zijn er wel al meer clubs”, zegt Sophie. “Omdat we zelf over twee voltigepaa­rden beschikken, beslisten we op zoek te gaan naar een huis met voldoende grond waar we een eigen voltigeclu­b konden beginnen. In de Steenovens­traat in Westmalle vonden we die ruimte. Voltigeclu­b Malle vzw telt intussen al veertien vaste leden. We richten ons voorlopig op kinderen in de leeftijdsc­ategorie van 6 tot 12 jaar. Daarom kunnen onze lessen en herfstkamp­jes ondanks de coronamaat­regelen gewoon doorgaan.”

Paardrijer­varing is niet noodzakeli­jk als je aan voltige begint. “Nee, want het is eigenlijk niet te vergelijke­n. Turnervari­ng is mooi, maar ook geen must. Alles wordt stapsgewij­s opgebouwd met grond- en tontrainin­g op een houten oefenpaard. Pas als die oefeningen goed lukken, gaan we die op een echt paard uitvoeren. Eerst in stap, dan in draf en pas op het laatst in galop. De controle over je

 ?? FOTO RR ?? Lara Bardyn in actie op Hocus Pocus.
FOTO RR Lara Bardyn in actie op Hocus Pocus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium