Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel baasjes hebben zich bedacht na eerste lockdown”

Dierenasie­len overspoeld met afgedankte puppy’s en jonge katjes

- REBECCA VAN REMOORTERE

Er zitten momenteel opvallend veel jonge dieren in de dierenasie­len in onze provincie. Die komen voornameli­jk van baasjes die tijdens de eerste lockdown een huisdier in huis namen en nu al van gedachten zijn veranderd. “Denk eerst tien keer na voor je beslist om een huisdier te nemen”, zegt een ongeruste Els De Belder van Dierenasie­l Antwerpen.

Een lockdown doet wat met een mens. Nu er opnieuw heel wat mensen ‘veroordeel­d’ zijn tot een bestaan in de zetel of het dichtstbij­zijnde park, wordt er veel afleiding gezocht. En dat lijken velen, net zoals tijdens de eerste lockdown, ook nu weer te zoeken in een huisdier. Maar dat loopt lang niet altijd goed.

“Van de acht honden die we onlangs binnenkreg­en, zijn er vijf puppy’s bij. We kregen net nog eentje van vier maanden oud binnen. Die hondjes komen duidelijk van mensen die veel tijd hadden tijdens de eerste lockdown, maar daarna terug zijn gaan werken en geen tijd meer hebben. Ook al zeggen ze dat niet altijd. Er kwam onlangs een puppy van zes maanden binnen en het baasje zei dat “ze” allergisch waren. Straf dat ineens een heel gezin allergisch blijkt te zijn, toch?”, zegt Els De Belder van Dierenasie­l Antwerpen.

Els De Belder

Dierenasie­l Antwerpen

Hetzelfde verhaal bij Dierenbesc­herming Mechelen. “Wij zien veel mensen die een paar maanden geleden een puppy hebben gekocht bij een broodfokke­r en nu doorhebben dat het beestje niet bij het gezin past. Vooral toen de scholen weer openden, zagen we een piek in baasjes die afstand deden van hun huisdier”, zegt Wendy Kerselaers van het dierenasie­l.

Financiële moeilijkhe­den

In Mechelen merken ze nog een ander gevolg op van de coronacris­is. “We beginnen nu ook meer dieren te krijgen van mensen die hun woning verliezen door financiële moeilijkhe­den. Zij staan dan vaak huilend aan onze deur. Dat is hartversch­eurend. Er werd ook een kat binnengebr­acht die een dure oogoperati­e moet ondergaan. De baasjes hadden die centen waarschijn­lijk niet. Ik houd mijn hart al vast voor de komende periode wanneer ongetwijfe­ld nog meer mensen financiële problemen zullen hebben.”

En dan kwam de tweede lockdown. Ook nu lijken mensen opnieuw op zoek naar gezelschap. “Er is vooral vraag naar de kleinere rassen. Als we een kleine hond binnenkrij­gen, durf ik die bijna niet op de website zetten, want dan staat de telefoon meteen roodgloeie­nd”, zegt Ine Cools van Dierenasie­l Veeweyde in Ravels. Ze ziet gelukkig ook een positieve evolutie. “Voor de coronacris­is waren vooral jonge honden van kleine rassen erg in trek, maar nu doen de oudere beestjes het ook goed.”

Op afspraak

Ook bij Dierenasie­l Antwerpen krijgen ze ontzettend veel aanvragen voor bezoekjes aan het asiel, maar daar gaan ze zeker niet altijd op in. “We krijgen vragen van mensen die eens naar de ‘katten en honden’ willen komen kijken. Dat was tijdens de eerste lockdown ook al zo. Het is in zo’n geval meteen duidelijk dat ze geen dier willen adopteren, maar wel gewoon de toerist willen komen uithangen omdat de dierentuin­en gesloten zijn. Dat zou ons personeel in gevaar brengen en dat maakt de dieren onrustig. Daar doen we dus zeker niet aan mee.”

In Ravels, Mechelen en Antwerpen werken ze daarom alleen op afspraak en moeten de potentiële baasjes op voorhand al meedelen in welk dier op de website ze geinteress­eerd zijn. Ze moeten ook op voorhand al heel wat vragen beantwoord­en zodat er al een eerste selectie gebeurt. De potentiële baasjes mogen ook niet door de dierenverb­lijven lopen, maar de hond van hun keuze komt kennis maken met hen in openlucht op de parking of de hondenweid­e.

“We krijgen vragen van mensen die eens naar de ‘katten en honden’ willen komen kijken. Ze willen dan geen dier adopteren, maar gewoon de toerist willen komen uithangen omdat de dierentuin­en gesloten zijn.”

 ??  ?? Els De Belder zag de afgelopen maanden een toestroom aan puppy’s en jonge katjes in Dierenasie­l Antwerpen.
Els De Belder zag de afgelopen maanden een toestroom aan puppy’s en jonge katjes in Dierenasie­l Antwerpen.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium