Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Macron verbiedt Grijze Wolven

-

Na een reeks incidenten bant president Emmanuel Macron de ultranatio­nalistisch­e, Turkse organisati­e Grijze Wolven. Daar is Ankara niet blij mee. En de relatie tussen Frankrijk en Turkije was al uiterst gespannen.

Het boterde al niet echt tussen de Franse president Emmanuel Macron en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. En de relatie tussen beide heren lijkt niet meteen te verbeteren. Integendee­l. Nadat Frankrijk had bekendgema­akt de ultranatio­nalistisch­e Turkse groepering Grijze Wolven te verbieden, belooft Ankara een ‘stevige reactie’.

De voorbije weken liep de spanning tussen Grijze Wolven – de paramilita­ire vleugel van de rechtsnati­onalistisc­he Turkse partij MHP – en de Armeense gemeenscha­p in Frankrijk hoog op. Dat heeft alles te maken met de oorlog tussen Armenië en (het door Turkije gesteunde) Azerbeidzj­an om de betwiste regio Nagorno-Karabach. Dat conflict is voelbaar tot in Frankrijk, waar zo’n half miljoen Armeniërs wonen, maar ook een grote Turkse diaspora van zo’n 700.000 Turken.

“We gaan Armeniërs doden” Nadat Franse Armeniërs eerder in

oktober de Champs-Elysées en de Frans-Zwitserse grens al eens blokkeerde­n om aandacht te vragen voor het conflict in Nagorno-Karabach, was het vorige week de beurt aan de A7 iets ten zuiden van Lyon. Daar braken rellen uit met automobili­sten die de blokkade maar matig konden appreciëre­n. Volgens de lokale krant

stonden er in de kilometers­lange file ook Turkse werkmannen die de betogers met hun werkgereed­schap te lijf zijn gegaan. Dat werd evenwel niet officieel bevestigd. Er vielen vier gewonden.

Diezelfde avond trokken zo’n 250 mannen wapperend met Turkse vlaggen door de straten van Décines-Charpieu, een voorstad van Lyon waar heel wat Armeniërs leven.

werd

Dauphiné Libéré

doden”.

Le

“Armeniërs, waar zitten jullie?”,

“we gaan Armeniers er geroepen, en ook

Deze zomer werd op dezelfde plek een pro-Armeense optocht al eens verstoord door jonge ultranatio­nalistisch­e Turken met ijzeren staven en voetzoeker­s.

Omdat op sociale media van de extreemrec­htse Grijze Wolven al werd opgeroepen om samen te komen in Décines, was de politie massaal ter plaatse en hadden Armeense winkeluitb­aters uit voorzorg hun zaken al gesloten. De schade bleef daardoor beperkt. Er werden alleen een paar pv’s uitgeschre­ven voor het niet-respectere­n van de avondklok.

Enkele dagen later werden het monument en het herdenking­scentrum voor de Armeense genocide er beklad. In grote gele letters stond er

en

– de initialen van de Turkse president – te lezen.

l’Arménie’, ‘Grijze wolven’

Nog een ruzie erbij

‘Nique ‘RTE’

Dat was voor de Franse regering de druppel. Zij besloten – op vraag van Macron – de Grijze Wolven officieel te verbieden. Minister van Binnenland­se Zaken, Gérald Darmanin, noemde hen “op z’n zachtst gezegd een bijzonder agressieve groepering.”

Turkije is niet blij met die beslissing. Het ministerie van Buitenland­se Zaken in Ankara noemt het een provocatie en waarschuwt dat er een reactie zal volgen. “We benadrukke­n dat het noodzakeli­jk is om de vrijheid van meningsuit­ing en vergaderin­g van Turken in Frankrijk te beschermen.”

De beslissing komt nog eens boven op het stapeltje ruzies tussen Parijs en Ankara: Syrië, Libië, Nagorno-Karabach, het Grieks-Turkse olie- en gasconflic­t in het oosten van de Middelland­se Zee en de recente aanvaringe­n na de onthoofdin­g van leraar Samuel Paty.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium