Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wachten op de allerlaats­te stem

Verschille­n tussen Biden en Trump zijn gigantisch klein in cruciale staten

- KOEN BAUMERS

Het duurt voor de Amerikanen ondraaglij­k lang voor ze weten wie er eind januari president zal zijn. Sommigen probeerden de spanning met humor te verdrijven, anderen haalden hun wapens boven. Waarschijn­lijk wordt het Joe Biden, maar nog altijd zijn niet alle stemmen geteld. Donald Trump ziet nog maar één manier om te winnen: via de rechtbank. En Biden kijkt al vooruit naar wat volgt: Amerika opnieuw laten aansluiten bij het klimaatakk­oord, dat wordt zijn eerste beleidsdaa­d.

Nee, het traditione­le telefoontj­e van de verliezend­e kandidaat aan de winnaar is er nog niet gekomen. Een overwinnin­gstoespraa­k evenmin. Beide heren lieten zich gisteren niet in het openbaar zien, maar stuurden wel elk hun berichtjes op Twitter. “Heb geduld, mensen”, zo klonk het bij Joe Biden. “De stemmen worden geteld, en we hebben er een goed gevoel bij.”

Trump schreef onder andere dit: “STOP DE FRAUDE.” Bewijzen dat er gefoefeld is met de stemmen, dat is wat zijn bataljon advocaten de hele dag probeerde

(zie hieronder). Eén “big legal win” in Pennsylvan­ia werd in beroep alweer teruggedra­aid.

Zeer nipt

Biden mocht na een lange verkiezing­snacht dan wel tegen een achterstan­d aankijken in een reeks cruciale staten, gisteravon­d had hij de beste kaarten in handen. Met één of twee van de overblijve­nde staten heeft hij genoeg. Zes staten waren nog niet volledig geteld, vijf ervan zijn zeer nipt. De verschille­n zijn er telkens zo klein zijn dat het tot op de laatste stemmen aankomt. En dat is waarom het zo lang duurt voor duidelijk wordt welke kleur elke staat krijgt.

In Georgia vrat Biden bij het ter perse gaan zijn achterstan­d weg, maar daar mag een kandidaat een hertelling eisen bij een marge die kleiner is dan 1%.

Ook in Pennsylvan­ia behoort een hertelling tot de mogelijkhe­iden, want daar gebeurt het automatisc­h bij een marge onder 0,5%. Trump had er een voorsprong van zo’n 600.000 stemmen, maar die smolt weg toen de

resultaten van grootstede­lijke gebieden en poststemme­n begonnen te komen.

Ook in Nevada liggen ze zo dicht bij elkaar dat het tot op de laatste stemmen kan aankomen. Daar kan nog tot dinsdag geteld worden, Biden heeft er een voorsprong van zo’n 12.000 stemmen.

Arizona werd door Fox News al aan Biden toegewezen, maar daar werden vannacht de definitiev­e resultaten verwacht.

De staat Wisconsin ging al naar Biden, maar daar is een hertelling op komst.

In North Carolina is een beslissing nog niet in zicht, want de staat aanvaardt nog poststemme­n tot volgende week donderdag, zolang ze maar afgestempe­ld werden op verkiezing­sdag zelf.

En dan is er nog Alaska, waar pas volgende week wordt geteld, maar waar de Republikei­nse kandidaat traditione­el zegeviert.

Negen tegen drie – of toch een gelijkspel?

Mathematis­ch gezien waren er gisteravon­d laat nog negen wegen naar de overwinnin­g voor Biden en drie voor Trump. Maar daar heeft hij zowel Georgia als Pennsylvan­ia voor nodig. Er is één manier waarop de eindstand op 269269 zou komen, waardoor de onzekerhei­d nog wekenlang zou duren.

Geen wonder dus dat de spanning ook gisteren de hele dag te snijden was. “Stop the steal”, stop het stelen (van stemmen), scandeerde­n Trump-supporters in verschille­nde Amerikaans­e steden

(zie hiernaast). Een Facebookgr­oep met die naam kreeg er elke tien seconden duizend leden bij. Toen er werd opgeroepen tot geweld, besloot het sociale netwerk de pagina weg te halen. In sommige telbureaus daagden gewapende mensen op en uit vrees voor onlusten timmerden winkeliers in hoofdstad Washington hun etalagerui­ten dicht.

Biden kijkt vooruit

Dat Joe Biden naar alle waarschijn­lijkheid de verkiezing­en wint, gaf hem de moed om het gisteren al even over de inhoud te hebben. Want net deze week stapten de Verenigde Staten officieel uit het klimaatakk­oord van Parijs, iets wat Trump drie jaar geleden aangekondi­gd had. Biden lijkt van plan het als eerste beleidsdaa­d weer te ratificere­n: “Over 77 dagen (de dag van de inaugurati­e, red.) zal een Biden-kabinet er weer deel van gaan uitmaken”, tweette hij.

 ??  ?? In telbureaus zoals hier in Atlanta (Georgia) worden de laatste stembiljet­ten verwerkt
In telbureaus zoals hier in Atlanta (Georgia) worden de laatste stembiljet­ten verwerkt
 ??  ?? Terwijl Donald Trump via de rechtbank hoopt te winnen, denkt Joe Biden al aan zijn eerste beleidsdaa­d als president.
Terwijl Donald Trump via de rechtbank hoopt te winnen, denkt Joe Biden al aan zijn eerste beleidsdaa­d als president.
 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE
 ?? FOTO'S AFP ??
FOTO'S AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium