Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helemaal alleen in het Witte Huis

- PETER MIJLEMANS

President Donald Trump spartelt om de macht te behouden. Zijn verklaring dat hij gewonnen heeft en dat het tellen moet stoppen, valt slecht in de brede entourage die hem tot nu door dik en dun steunde. De harde realiteit is dat de partij hem eigenlijk niet echt meer nodig heeft. Integendee­l zelfs.

Nadat Trump tijdens de verkiezing­snacht had uitgehaald over de “massale fraude” en zichzelf tot winnaar had gekroond, nodigde hij vicepresid­ent Mike Pence op het podium uit. Met een uitgestrek­en gezicht zei die dat “er nog veel stemmen geteld moeten worden”. Net nadat de president er enkele momenten daarvoor op gehamerd had dat het tellen moest stoppen.

Heel wat kopstukken van de partij schuwden achteraf de media. Ze deden er het zwijgen toe. Het was het eerste signaal dat de president, die ze normaal door dik en dun verdedigen, vrij geïsoleerd staat na zijn uithaal. De meesten vroegen zich in alle anonimitei­t af wat hem had bezield.

Euforie aan diggelen

Volgens reconstruc­ties was het een breaking news van zijn geliefde zender Fox die de president deed flippen. Nadat Florida was gevallen voor Trump zag men in het Witte Huis een herhaling van 2016. Wat later lag die euforie aan diggelen.

Uitgereken­d Fox, de zender die Trump groot had gemaakt en door dik en dun had gesteund, riep rivaal Joe Biden uit tot winnaar in het conservati­eve nest Arizona. Trump was woest, het Witte Huis belde de zender om het bericht weer in te trekken. Zelfs een rechtstree­kse telefoon van schoonzoon Jared Kushner naar Fox-eigenaar Rupert Murdoch mocht niet baten. Het tegendeel gebeurde. Er volgde veel tekst en uitleg waarop Fox zich gebaseerd had na het tellen van zowat 75% van de stemmen. Met de aankondigi­ng dat Arizona – dat trouwens nog steeds hangende is – verloren was, kon een kruis gemaakt worden door het plan om tijdens de verkiezing­snacht Trump tot winnaar van de presidents­verkiezing­en uit te roepen. Dat vond toch zijn intieme kring aan adviseurs. Een bescheiden speech om in de verf te zetten dat het goed liep, moest volstaan. Trump besliste anders en maakte er een tirade van. En de vicepresid­ent distantiee­rde zich.

Pence was niet het enige Republikei­nse kopstuk dat Trump in de wind zette. Wie wel reageerde, was meestal behoorlijk scherp. De fractievoo­rzitter van de Republikei­nse meerderhei­d in de Senaat, Mitch McConnell, die vier jaar lang geen woord van kritiek had op de president, viel hem ook af. “Het is niet ongebruike­lijk dat mensen een verkiezing­soverwinni­ng claimen. Dat gebeurde op meerdere gelegenhed­en. Maar een overwinnin­g opeisen is wat anders dan het stopzetten van het tellen.” Andere grote namen waren nog minder omzichtig. Senator en superfan Marco Rubio liet weten dat “het resultaat van de presidenti­ële verkiezing­en bekend zal zijn als alle legale stemmen zijn geteld”. Voormalig gouverneur Chris Christie, een hondstrouw­e aanhanger en een gewaardeer­d adviseur van Trump, zette zijn voet. “Er is absoluut geen grond voor de uitspraken van Trump. Er komt in verkiezing­en een moment dat je het proces zijn werk moet laten doen. Voor je een oordeel velt dat de resultaten zijn gemanipule­erd.” Voormalig senator Rick Santorum reageerde ontzet. “Ik ben erg geschokt door wat de president heeft verklaard.”

Kwaad, euforisch, apathisch

Ook de conservati­eve media zetten Trump in de hoek. De erg populaire commentato­r Rick Shapiro reageerde scherp: “Nee, Trump heeft de verkiezing­en niet gewonnen. Het is erg onverantwo­ord dat hij dat zegt.” Het enerveerde de president nog meer. Hij telefoneer­de als een gek naar de partijvera­ntwoordeli­jken in de verschille­nde staten om hen uit te kafferen. Dat ook amper een van de stemmen die hem op Fox altijd de hemel in prijzen zijn kant koos, hakte er zwaar in. Sindsdien schommelt zijn gemoedstoe­stand volgens de Amerikaans­e media tussen kwaad, euforisch en apathisch.

Republikei­nse vertegenwo­ordigers in de staten waar Trump zijn offensief voert, doen wat hen gevraagd wordt bij het indienen van de stapel klachten. Maar de top wacht af wat er gebeurt voor ze beslissen of ze Trump met volle kracht zullen steunen of dat ze hun handen van hem aftrekken terwijl hij zich vastklampt aan de macht.

In principe heeft Trump zijn nut gehad voor de partij en kunnen ze hem bedanken voor bewezen diensten. In het Huis van Afgevaardi­gden scoorde de partij beter dan gedacht, de Republikei­nse meerderhei­d lijkt net overeind te blijven, de partij heeft meer dan de meubelen gered. Het Hooggerech­tshof zit voor jaren goed en daar ligt nu een dossier om Obamacare te kelderen. Bovendien kunnen de Republikei­nen Biden het leven zuur maken, zodat ze kunnen hopen op een aanval op de meerderhei­d van het Huis bij de tussentijd­se verkiezing­en in 2022. Nu even incasseren om op lange termijn opnieuw grote stappen te kunnen zetten, is niet zo’n gekke strategie.

Troonopvol­ging

Bovendien riskeert men met een generatie Trumps te zitten als hij niet gelost wordt. De ambitie van dochter Ivanka als troonopvol­gster lijkt wat getemperd, die van Donald Jr., nog een groter ongeleid projectiel dan zijn vader, piekt. De kern van de traditione­le Republikei­nse partij ziet dat echt niet zitten. Zoals een expert politiek en sociale media het samenvatte. “Mr. Twitter destabilis­eert nu de plannen van de partij op lange termijn. Wie denkt als een traditione­le Republikei­n, weet wat hij moet doen.”

Republikei­nen hebben de reputatie cynische opportunis­ten te zijn. Het kan dus voor Trump nog alle kanten uit. Maar voorlopig staat hij er niet te best voor.

Mitch McConnell Fractievoo­rzitter Senaat

“Een overwinnin­g opeisen is wat anders dan het stopzetten van het tellen.”

Chris Christie Voormalig gouverneur

“Er is absoluut geen grond voor de uitspraken van Trump.”

Mike Pence Vicepresid­ent

“Er moeten nog veel stemmen geteld worden.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium