Gazet van Antwerpen Stad en Rand

11,5 ton cocaïne tussen oud ijzer

Federaal parket over vondst in Antwerpse haven: “Grootste overzeese drugsvangs­t ooit, wereldwijd” Inbeslagna­me gerelateer­d aan onderzoek naar ex-rijkswacht­baas Willy Van Mechelen

- DIRK COOSEMANS SAM REYNTJENS

Speurders hebben vorige week in de haven van Antwerpen 11,5 ton cocaïne aangetroff­en, goed voor een straatwaar­de van 900 miljoen euro. De drugs zaten verstopt in vijf containers, zogezegd schroot, die uit Guyana (Zuid-Amerika) kwamen. De vangst is gelinkt aan de bende van de corrupte politieche­f Willy Van Mechelen die in september opgerold werd. Er werden drie nieuwe verdachten opgepakt.

In de zaak van de Bende Van Mechelen zitten nog steeds 22 mensen in de cel. In de loop van het onderzoek ontdekten speurders dat er nog een schip van de bende onderweg was vanuit Guyana. Dat kwam vorige week aan in de haven van Zeebrugge. De containers werden overgelade­n en op een binnenschi­p naar de Antwerpse haven gevoerd. Eindbestem­ming zou een Nederlands bedrijf net over de grens geweest zijn.

Speurders volgden de lading en kwamen vorige week dinsdag in Antwerpen in actie. De controle van de containers verliep niet zonder slag of stoot. Om de waardevoll­e partij drugs te verbergen was in Zuid-Amerika een stalen container in de zeecontain­er geladen.

Uiteindeli­jk werd in die constructi­e een reusachtig­e hoeveelhei­d van 11.500 kilo zuivere cocaïne aangetroff­en. Het federaal parket, dat de uitstekend­e samenwerki­ng prijst tussen de federale speurders van Antwerpen en Limburg en de douane, benadrukt dat het om de grootste overzeese vangst ooit gaat.

Huiszoekin­gen

Op het vasteland in de productiel­anden in Zuid-Amerika werden uiteraard al grotere inbeslagna­mes gedaan, maar ook in de haven van Philadelph­ia aan de oostkust van de Verenigde Staten werd in de zomer van 2019 al eens een lading cocaïne van bijna zestien ton in beslag genomen.

Woensdag werden door de onderzoeks­rechter in Limburg vijf huiszoekin­gen bevolen in deze nieuwe zaak. Drie in België (Antwerpen en Temse) en twee in Nederland (Landgraaf en Beek). Twee personen werden van hun vrijheid beroofd voor verhoor. De onderzoeks­rechter beslist later of zij worden voorgeleid.

In Nederland werd één persoon aangehoude­n met het oog op overleveri­ng naar België, drie andere verdachten in Nederland wachten al langer op hun overleveri­ng.

Banden met bovenwerel­d

De container met de historisch­e lading wordt toegeschre­ven aan de bende rond

ex-rijkswacht­baas Willy Van Mechelen die eind september opgerold werd na de ontdekking van een container met twee ton drugs in Limburg. Spilfiguur Van Mechelen en 21 anderen zitten sindsdien in de cel. Onder hen ook Lucio Aquino van de beruchte Limburgse familie van wie enkele broers in het verleden al veroordeel­d werden.

Het federaal parket toonde zich toen zeer tevreden met het ontmantele­n van de drugsbende. “Uit de voorlopige stand van het onderzoek blijkt dat er een goed gestructur­eerde, criminele organisati­e werd ontmanteld die ervan verdacht wordt om op zeer regelmatig­e basis grote partijen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar België te verschepen”, klonk het toen op een persconfer­entie. “De bende zou banden hebben met de ‘bovenwerel­d’ (het zogeheten legale

deel van de samenlevin­g, red.) en met verschille­nde criminele organisati­es.”

Zo werd onder meer een terminalba­as van Mexico Natie aangehoude­n in het onderzoek. Twee politieman­nen van de politiezon­es Antwerpen en Zara (Zandhoven, Ranst) werden eveneens gearrestee­rd. Net als de advocaat van een van de hoofdverda­chten.

 ??  ??
 ??  ?? De drugs zaten in een stalen container die in een zeecontain­er geduwd werd. Het zou over een lading van Willy Van Mechelen gaan.
(foto onder)
De drugs zaten in een stalen container die in een zeecontain­er geduwd werd. Het zou over een lading van Willy Van Mechelen gaan. (foto onder)
 ?? FOTO'S FEDERALE POLITIE EN FOD FINANCIËN ??
FOTO'S FEDERALE POLITIE EN FOD FINANCIËN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium