Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste voorzichti­ge verbeterin­gen te zien in ziekenhuiz­en

- (wer)

Op vrijdag 6 november gingen onze ziekenhuiz­en vol liggen en zouden patiënten moeten worden geweigerd, waarschuwd­en experts. Dat doemscenar­io wordt zo goed als zeker geen werkelijkh­eid nu de cijfers langzaam verbeteren.

Het aantal coronapati­ënten dat in de ziekenhuiz­en ligt daalde gisteren, weliswaar lichtjes, van bijna 7.500 naar nog 7.405 mensen. Ook het zevendaags­e gemiddelde omtrent het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames gaat van 692 naar 680. Tegelijk daalt het aantal nieuwe besmetting­en met het virus, net als het reproducti­egetal, allemaal tekens dat “ons land op de goede weg is om de epidemisch­e curve naar beneden te krijgen”, aldus viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) .

“Het zijn inderdaad bemoedigen­de signalen. Maar wat de ziekenhuiz­en betreft is het nog te vroeg om van een duidelijke stabilisat­ie te kunnen spreken”, beklemtoon­t viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). Hij waarschuwd­e anderhalve week geleden nog dat vandaag het maximum van alle tweeduizen­d bedden op de afdeling intensieve zorg bezet zou zijn, wat tot dramatisch­e situaties zou leiden in compleet overspoeld­e ziekenhuiz­en. Maar dat horrorscen­ario lijkt zich niet te voltrekken. “Op het moment van die uitspraak was er onder de experts erg grote bezorgdhei­d: qua ziekenhuis­opnames noteerden we beangstige­nde stijgingsp­ercentages van meer dan 100% op weekbasis, zonder enig teken van een stabilisat­ie. We móésten wel aan de alarmbel trekken.”

“Gelukkig zijn er extra maatregele­n afgekondig­d die samen met de toen al geldende beperkinge­n nu hun vruchten beginnen af te werpen. Bijgesteld­e projecties van enkele dagen geleden spraken daarom over een piek van 1.750 bezette bedden op intensieve. In het licht van de recentste cijfers vermoeden we nu zelfs dat we eerder naar een maximale bezetting van rond de 1.600 opnames gaan.”

Bovenmense­lijke belasting

Van Gucht beklemtoon­t niettemin dat 1.600 coronapati­ënten op intensieve “voor onze ziekenhuiz­en nog steeds een bovenmense­lijke belasting betekent”.

Om de ziekenhuiz­en opnieuw ademruimte te geven, zal het er dus op aankomen de huidige maatregele­n nog lange tijd vol te houden. En moeten we hopen dat de situatie in de woonzorgce­ntra onder controle blijft. “De rusthuizen lijken nu beter stand te houden dan dit voorjaar”, zegt Van Gucht nog. “Toch maken we ons ongerust: we zien er de jongste dagen meer besmetting­en opduiken, meer grote uitbraken ook. Hopelijk verbetert ook daar de situatie de komende dagen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium