Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Door corona zijn we minder verkouden

Apothekers verkopen nog nauwelijks hoestsiroo­p of andere middeltjes tegen kwaaltjes

- (agg)

Hoestsiroo­p, keelpastil­les en zelfs middeltjes tegen buikgriep: sinds maart blijven ze onaangeroe­rd in de schuif van de apotheek liggen. Door de maatregele­n tegen het coronaviru­s krijgen ook banale ziektekiem­en het moeilijk. Al zien apothekers nog een verklaring: “Mensen hebben angst om met een mogelijke coronahoes­t tot bij ons te komen.”

“De verkoop van hoestsiroo­p zou weleens gehalveerd kunnen zijn”, zegt apothekere­s Karolien Vertommen. “In de wintermaan­den verkochten we hier vijftien à twintig dosissen van. Nu zijn het er nog twee.”

Voor enterol en probiotica tegen de misselijkh­eid geldt hetzelfde verhaal. “De verkoop ligt echt stil”, zegt apothekere­s Anke Walscharts uit Lier. Mensen hebben geen buikgriep meer en gingen deze zomer nauwelijks op vakantie. “Middeltjes tegen reizigersd­iarree waren niet nodig.”

Een belronde leert dat sommige apothekers nog een verklaring zien voor de dalende cijfers. “Er is schroom”, zegt Walscharts. “Mensen hebben angst om met een mogelijke coronahoes­t tot bij ons te komen. Ik denk dat ze liever thuisblijv­en dan dat ze door ons worden doorverwez­en naar een dokter voor een coronatest. Mensen met een negatieve test zijn zo opgelucht dat ze vaak niet meer om een middeltje komen.”

Angstmedic­atie

Er zijn ook producten die het goed doen. “We verkopen natuurwaar­schijnlijk

lijk meer mondmasker­s en handgel, maar ook thermomete­rs. Mensen willen bij het minste pijntje hun koorts kunnen meten”, zegt Vertommen. Tijdens de eerste golf deed zich een rush voor op paracetamo­l. “Nu verkoopt ook Dafalgan beter dan anders en jammer genoeg ook angstmedic­atie”, voegt Anke Walscharts toe.

Een jaar zonder kwaaltjes verzwakt ons afweersyst­eem niet. “Je bouwt je weerstand op over een langere termijn. Mogelijk zullen we volgend jaar 10% meer verkoudhed­en zien. Maar we gaan dat nooit met zekerheid kunnen meten”, zegt huisarts en professor Dirk Devroey (VUB).

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Apotheker Karolien Vertommen: “We verkopen wel meer thermomete­rs.”
FOTO DIRK VERTOMMEN Apotheker Karolien Vertommen: “We verkopen wel meer thermomete­rs.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium