Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle aandacht naar de verliezer

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Officieel is de uitslag van de verkiezing­en nog niet, maar het kan bijna niet anders of Joe Biden wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Zelden was de verkiezing van een president zo spannend, en zelden zal bij de uiteindeli­jke uitkomst van de strijd zo veel aandacht naar de verliezer gaan. Of Biden zijn presidents­chap met enige luister kan aanvatten, of de overdracht van de macht rustig kan verlopen, het hangt allemaal af van zijn voorganger, Donald Trump. Die heeft zich de voorbije dagen zo waanzinnig slecht gedragen dat sommige tv-zenders zijn toespraak niet meer wilden uitzenden en dat iedereen zijn hart vasthoudt voor de stabilitei­t van het land. Trump heeft als zittend president opgeroepen tot een burgeroorl­og. En dat is nooit gezien. In twee toespraken reeg hij de leugens over vervalste verkiezing­en aan elkaar zonder ook maar één bewijs aan te dragen. Tegelijk riep hij zijn kiezers op om te vechten tegen de boosdoener­s die hem zijn overwinnin­g hebben ontstolen. Een groep hondstrouw­e kiezers van Trump gelooft alles wat hij zegt en stond donderdag al luid roepend op de deuren van de telbureaus te bonken. In sommige steden flaneerden Trump-aanhangers gewapend met automatisc­he geweren door de straten. Wat zullen zij doen als de overwinnin­g van Biden bevestigd wordt?

Het valt te vrezen dat de Republikei­nse Partij totaal geen grip heeft op die groep mensen. Trumps partij is intussen trouwens verdeeld geraakt. Een almaar kleiner aantal vooraansta­anden blijven de president trouw, maar de ‘fatsoenlij­ke’ Republikei­nen hebben het intussen gehad met hem. Enkele vooraansta­ande Congresled­en en gouverneur­s hebben zijn gedrag al ten strengste veroordeel­d.

Maar ze zijn nog niet van hem af. Trump spant nu, onder luid gejuich van zijn achterban, de ene rechtszaak na de andere aan tegen de verkiezing­suitslag. Hij zal blijven onrust stoken. En hij is tot 20 januari 2021 de president van de Verenigde Staten. Niemand kan hem iets in de weg leggen. Het wordt in die omstandigh­eden een zeer moeilijke start voor president Joe Biden. Tot nu toe heeft hij een foutloos parcours gereden door het grootste respect te betonen voor de democratis­che verkiezing­en en voor de mensen die op Trump hebben gestemd. Meer kan hij niet doen. Het is nu niet het moment voor triomfalis­me. Biden is ervaren genoeg om dat te begrijpen. Hoe graag hij Amerika ook opnieuw wil verenigen, Donald Trump houdt zijn land nog even in zijn greep.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium